Руската антидопингова агенция РУСАДА е укрила от международната спортна общественост около 100 хиляди протокола от допинг-контрол, съобщи агенция "Новости".
Агенцията се позовава на писмо от генералния директор на РУСАДА Юрий Ганус до изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция WADA.

Според текста на писмото, укритите документи е трябвало да бъдат предадени на международната система за антидопингов контрол ADAMS.

Липсва потвърждение от независим източник дали това са всички укрити проби или има и други.

Според доклад на WADA Путин лично е свързан с укриването на случаите с употреба на допинг

Според доклад на WADA Путин лично е свързан с укриването на случаите с употреба на допинг

Преди първенството в Москва...

Ганус твърди, че нарушенията са допуснати от предишния състав на РУСАДА. По думите му, те са установени при две вътрешни проверки.

В писмото си Ганус моли WADA да потвърди статуса на Русада, позволяващ на руската агенция да взима допинг проби от спортистите.

РУСАДА беше лишена от статута си за съответствие с международните антидопингови норми през 2015 година, след разкрития за държавна система за покровителстване на употребата допинг от руските спортисти, в която активно участваше министерството на спорта на Русия.

Русия саботира WADA, възможна е цялостна дисквалификация на руския спорт

Русия саботира WADA, възможна е цялостна дисквалификация на руския спорт

Москва отказа достъп до данните…

Москва призна провала си по отношение на антидопинговите правила, но отрича съществуването на държавно покровителство за употребата на допинг от руските спортисти.

През септември 2018 г. WADA възстанови статута на руската агенция с условието тя да предаде цялата си база данни до 31 декември същата година.

Това не беше направено, но въпреки това WADA не отне статута на РУСАДА, а направи безпрецедентна отсрочка на руската страна. Решението предизвика остри критики в спортните среди.