Световната антидопингова агенция (WADA) публикува доклад, свързващ лично президента на Русия Владимир Путин с допинговия скандал, в който са замесени редица руски атлети.

Би Би Си съобщи, че според документа, малко преди световното първенство в Москва през 2013 г., шефът на правния отдел на световната лекоатлетическа федерация (IAAF) Хю Робъртс е научил за употребата на допинг от руски атлети. Той е предал информация по случая на тогавашния шеф на асоциацията Ламин Диак.

От своя страна Диак го е уверил, че случаите скоро ще бъдат разследвани, като е обяснил, че се намира в трудна ситуация, решението за която може да бъде намерено само от руския президент Путин, с когото той е „завързал приятелски отношения”.

Става дума за 9 случая с употреба на допинг от руски атлети. В доклада на WADA се посочва, че те не са участвали в шампионата в Москва, но случаите така и не са били разследвани.
Впоследствие, през януари 2014 г., Робъртс подаде оставка.

Руският спортен министър Виталий Мутко коментира случая, като обвини WADA, че с обвиненията срещу Путин е довела случая до абсурд.

Припомняме, допинг скандалът с руските атлети избухна през ноември 2015 г., когато беше публикуван първият доклад на антидопинговата агенция. В него се посочваше, че използването на допинг от руските спортисти се одобрява на държавно ниво.

Седмица по-късно руската федерация по лека атлетика беше отстранена от международни състезания заради системни нарушения, свързани с употреба на допинг.