Световната антидопингова агенция WADA обяви, че Русия не е предоставила достъп до данните на московската антидопингова лаборатория в установения краен срок - 31 декември 2018 г., предаде Дойче веле.

Предаването на данните беше едното от двете условия, поставени от WADA, за да не бъде отнет отново статутът на руската антидопингова агенция РУСАДА.

"Много съм разочарован", заяви шефът на световната антидопингова агенция Крейг Риди.

Срокът беше определен от изпълнителния комитет на WADA през септември 2018 г.

"Започвайки от този момент, WADA неотклонно беше отворена за сътрудничество с руските власти, за да се спази срокът, което явно е в интерес на чистия спорт" - коментира Риди.

При създалата се ситуация предстои процедура, според която до края на седмицата делегацията на WADA, която е в Москва, ще предаде отчет в Комисията по антидопинговия кодекс към световната агенция. Начело на делегацията е независимият експерт Хосе Антонио Паскуал. Той ще бъде разгледан на заседание в Монреал, което ще се състои на 14-15 януари.

Ако комисията препоръча, РУСАДА отново да бъде изключена от световната агенция, а изпълнителният комитет приеме препоръката, руската страна вероятно ще се обърне към спортния арбитраж в Лозана. След като той се произнесе, ще бъде обявено окончателното решение.

В от пресофиса на WADA съобщиха, че руският министър на спорта Павел Колобков и директорът на РУСАДА Юрий Ганус са били уведомени за предстоящата процедура.

По-рано Ганус отправи предупреждение към президента на Русия Владимир Путин, че ако експертите на WADA не получат данните за поисканите допинг проби в установените срокове, това ще доведе до дисквалифициране на всички руски спортисти и забрана за провеждане на международни състезания в страната.

През септември 2018 г. WADA авансира РУСАДА като взе решение за временно възстановяване на членството й след близо тригодишна дисквалификация, до която се стигна заради държавната програма за употреба и укриване на допинга в руския спорт.

Жестът беше направен с уговорката, че РУСАДА, трябва да изпълни поставените условия. Основните изисквания бяха да се осигури достъп на WADA до московската антидопингова лаборатория до края на 2018 г., до информационната й система и до допинг-пробите от 2015 г. досега.

През декември в московската лаборатория пристигнаха експерти на WADA, но не получиха достъп до поисканите данни. Руските власти заявиха, че "оборудването за извличане на данните трябва да е сертифицирано по руското законодателство". На предишните срещи руската страна не беше поставяла такова условие, подчертават от WADA.