Северна Корея официално обяви успешен тест с водородна бомба. 

Изпитаният водороден заряд може да бъде поставен на междуконтинентална балистична ракета, съобщава ТАСС. 

Успешния тест на водородна бомба в Северна Корея показва, че разполага с технологии за контрол на ядрената енергия. Това становище е публикувано от Института за ядрени изследвания на КНДР.

"Успешният тест показа стабилността на бойните глави и факта, че нашата страна има надеждни технологии, които й позволяват да регулира ядрената енергия", съобщава института на КНДР

Япония по дипломатически канали изпрати силен протест на КНДР във връзка с новия ядрен тест, проведен в неделя. 

"Това е абсолютно непростимо", коментира пред журналисти външния министър на Япония Таро Коно.

По-рао днес Геологическата служба на САЩ, както и китайски и южнокорейски сеизмолози, регистрираха земетресение на територията на Сверена Корея със сила 6.3. И трите сеизмични служби отбелязват, че дълбочината на сеизмичното огнище е 0 километра, т. е. то се намира на самата земна повърхност. Поради това експертите смятаха, че става дума за взрив, а не за естествено явление.

Северна Корея се похвали с водородна бомба

Северна Корея се похвали с водородна бомба

Държавната агенция съобщи за успех...

"Ние стигнахме до извода, че Северна Корея проведе ядрен тест", каза той след спешна среща на Съвета за национална сигурност. Таро Коно заяви, че действията на Пхенян са "пряка и явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН" и подчерта, че "всички опции срещу Северна Корея са на масата." 

"Ние сериозно ще се опитаме да отговорим на ядрения тест", допълва той.

Тръмп е с всички опции на масата срещу КНДР

Тръмп е с всички опции на масата срещу КНДР

Този режим е показал своето презрение към своите съседи и към всички членове на ООН, смята Тръмп

Министърът на външните работи на Япония възнамерява да проведе телефонни разговори със своите колеги от Съединените щати и Южна Корея в близко бъдеще. "В момента се подготвяме (за обаждането)", допълва той.

Японският премиер Шиндзо Абе нареди да се засили наблюдението на радиационните нива и поддържа в постоянен контакт със съседните страни във връзка с евентуален нов ядрен опит на Северна Корея. Това бе обявено в неделя от правителството на страната.

Японски министър на отбраната Итцунори Онодера, от своя страна, заяви, че ВВС на страната са мобилизирани и ангажирани с измерване на нивото на радиация и възможни промени в атмосферата.

Нивото на заплаха от КНДР спрямо Япония и други страни от региона достигна ново ниво. Това становище бе изнесено в неделя от генералния секретар на Кабинета на министрите на Япония Йошихиде Суга.

"Това е ново, по-сериозно ниво на заплаха за сигурността на страната ни застрашава мира и сигурността в региона, международната общност и е напълно неприемливо", подчертава той.