Влиятелната сестра на лидера на КНДР Ким Чен-ун заплаши да прекратят мирното споразумение с Южна Корея и диалога между двете държави заради военните учения със САЩ, информира "Йонхап".

Ким Йо-чен, най-малката сестра на вожда на КНДР, също предупреди новата администрация на САЩ на президента Джо Байдън да не участва в такива враждебни действия и по-добре да не създава проблеми, които могат да "засегнат спокойния сън през нощта", ако желае спокойствие през следващите четири години.

Ким Чен-ун надъхва местните партийни структури за балансирано развитие на КНДР

Ким Чен-ун надъхва местните партийни структури за балансирано развитие на КНДР

Ким Чен-ун участва на първата по рода си работна среща с главните секретари

Това е първото послание на КНДР към правителството на Байдън, откакто пое властта през януари. Съобщението е разпространено преди планирани посещения в Южна Корея на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и военния министър Лойд Остин тази седмица.

Съобщението е разпространено от вестник "Родон Синмун". В него Ким Йо-чен се оплаква, че Южна Корея отново е избрала "марша на войната" и "марша на кризата". Тя предупреждава, че ще продължат да следят отблизо поведението на Република Корея и ако извърши провокация, "ние можем да предприемем специални мерки като прекратяване на военното споразумение между двете Кореи", като има предвид сделката от септември 2018 г. за намаляване на напрежението по границата.

КНДР се опитва да скрие съоръжение с ядрени оръжия

КНДР се опитва да скрие съоръжение с ядрени оръжия

Отделно Пхенян може би се опитва да събере плутоний за атомни оръжия.

Ким отбелязва още, че КНДР няма друг избор освен да разпусне Комитета за мирно обединение на страната, който се занимава с делата и диалога между двете държави, като подчерта, че повече няма смисъл да съществува такава организация.

Позицията е публикувана след съобщение на Белия дом, че са потърсили КНДР за разговори, но Пхенян не е отговорил.

Министерството по въпросите на обединението на Република Корея призова за спокойствие и обяви, че съвместните военни учения със САЩ никога не трябва да бъдат използвани за повишаване на напрежението и обеща да продължи да работи за подобряване на отношенията с КНДР.

Южна Корея и САЩ започнаха ежегодните пролетни военни учения по-рано тази седмица, които ще продължат до четвъртък