Северна Корея призова за прекратяване на конфликта със Сеул ден преди президентските избори в Южна Корея.

В материал на държавния севернокорейски вестник "Родон Синмун" се призовава за "нова ера на обединение".

Авторите на статията се надяват, че консерваторите в Южна Корея, които са обвинявани в удължаване на конфликта в района няма да участват в управлението на страната и ще бъде по-лесно да се прекрати напрежението на Корейския полуостров.

Утре Южна Корея провежда предсрочни президентски избори след свалянето на Пак Гън-хе. Либералният кандидат Мун Дже-ин е фаворит за поста. Според информация на ДПА, позовавайки се на южнокорейски медии, на предварителното гласуване в четвъртък и петък миналата седмица над 11 милиона южнокорейски граждани са подали гласа си. Над 26% от регистрираните в държавата 42,5 милиона избиратели са се възползвали от ранното гласуване.

Либералите отстъпиха властта на консерваторите в Южна Корея през 2007 г. През десетте години отношенията между двете държави се влошиха.

В статията вестникът обвинява консерваторите, които са определяни като марионетки на САЩ, за влошаването на отношенията между Южна и Северна Корея.

През последното десетилетие те се интересуват само от конфронтация и война, допълва изданието, като се пояснява, че това води до ескалиране на напрежението в региона и до риск от ядрена война с всеки изминал ден.

В друга статия вестникът обвинява консерваторите в Южна Корея, че експлоатират заплахата за сигурността в региона в предизборната кампания.

Корейската война от 1950-1953 г. технически не е приключила, тъй като няма официален мирен договор между двете държави, а само примирие.