Посланикът на КНДР в ООН разкритикува Израел за незаконната окупация на Палестина, пише "Корея таймс". Вестникът отбелязва, че появата на дипломата на заседание на Съвета за сигурност на ООН е необичайна.

По време на срещата се изказаха около 50 представители на държави, включително постоянни и непостоянни членове на Съвета за сигурност.

Топ дипломатът на КНДР разкритикува разширяването на заселническата политика на Израел, блокадата над Газа и потискането на мирни протести на палестинците. Посланикът смята, че това са сериозни предизвикателства пред създаването на независима палестинска държава. Дипломатът на Северна Корея призова ООН да прекрати заселническата политика на Израел.

КНДР също обяви солидарността си към сирийците в усилията им да си върнат окупираните Голански възвишения.

Посланикът обвини някои постоянни членки в Съвета за сигурност за оказваната от тях подкрепа към Израел, определяйки го като "поведение на двойни стандарти".

Необичайната поява на посланика на срещата на Съвета за сигурност за обсъждане на проблема в Близкия изток се разглежда като опит на КНДР да разшири присъствието си в международната дипломация.