Мислех, че теориите на конспирацията са убежището на безсилните и необразованите. Убеждението, че тъмни и потайни сили манипулират световните събития, беше белег на аутсайдер, сърфиращ в интернет или крещящ по улиците, пише Гидеон Рахман за "Файненшъл таймс".

Но теоретиците на конспирацията се преместиха от улиците в апартаментите. Те станаха президенти на държави, включително Турция и Бразилия. В САЩ Доналд Тръмп - който вижда заговори срещу себе си навсякъде - планира своето политическо завръщане. Най-опасният теоретик на конспирацията от всички тях е Владимир Путин, който в момента заплашва света с ядрена война.

Неговата реч миналата седмица, в която обяви незаконното анексиране на части от Украйна, беше изпълнена с конспиративно мислене. Според Путин колективният запад не "иска да сме свободни; те искат да бъдем колония... Искат да ни крадат." В предишни случаи Путин и неговите ключови съветници се позоваха на теорията на конспирацията за "златния милиард". Това означава, че западът е решил, че светът разполага само с достатъчно ресурси, за да поддържа милиард души - и че следователно възнамерява да разбие Русия и да открадне нейните ресурси. Миналата седмица той заяви, че западните страни са изоставили религията и са прегърнали "сатанизма".

Става все по-очевидно, че Путин наистина вярва на много от теориите на конспирацията, които разпространява. Дълбоко конспиративен поглед върху света ръководи действията му от години. Той многократно е настоявал, че "цветните революции" в Украйна и Грузия не са били спонтанни демократични движения, а "преврати", произведени от западните разузнавателни агенции.

Путин е уникално опасен. Но той не е единственият президент, който е и теоретик на конспирацията. Докато е изправен пред възможността от изборно поражение, бразилският лидер Жаир Болсонаро прокарва идеята за огромен левичарски заговор за кражба на изборите от него. Той също така възприе недоказаната теория, че вирусът Covid-19 е произведен в лаборатория.

Джорджия Мелони, която се очаква да бъде следващият премиер на Италия, е любителка на теориите на конспирацията. Тя флиртува с теорията за "голямото заместване" - която твърди, че има план, измислен от елитни финансисти, за размиване на християнската култура на Европа чрез насърчаване на имиграцията. Очевидно крайната цел е европейците да се превърнат в "роби" и безмозъчни потребители, лишени от националната и полова идентичност.

С мрачна предсказуемост Мелони - подобно на Тръмп и Виктор Орбан в Унгария - предположи, че ключовата фигура, работеща срещу нейната страна, е 92-годишният еврейски финансист и филантроп Джордж Сорос. "Когато си роб, действаш в интерес на Сорос", заяви тя.

Друг мощен лидер, който използва по същия начин Сорос, е Реджеп Ердоган. Президентът на Турция често обвинява за икономическите проблеми на страната си не собствената си неспособност, а мистериозно "лихвено лоби", което уж иска да наложи лихварски лихвени проценти на обикновените хора.

Възходът на Тръмп разби всяка илюзия, че добре установените демокрации на Запада са имунизирани срещу подобни неща. Бившият президент стартира политическата си кариера, като популяризира лъжата за "раждането" - според която Барак Обама не е роден в САЩ. Оттогава той е плодовит популяризатор на теории на конспирацията. Това кулминира в настояването му, че президентските избори през 2020 г. са му откраднати.

Теориите на конспирацията съществуват от векове, от епохата на изгарянето на вещици и преди това. Но в нашата ера на глобализация те са особено предпочитани от крайни националисти, които виждат сенчести чуждестранни сили, които дебнат зад всеки неуспех или национално унижение.

Вярата в такива теории включва бягство от реалността, което след това предизвиква нови бедствия. Когато нещата се объркат, естествената реакция на теоретика на конспирацията е да засили агресията си, твърдейки, че настоящо бедствието е още едно доказателство за първоначалната конспирация.

Натискът на събитията може да накара дори обикновено рационалните политици да посегнат към комфортното одеяло на теориите на конспирацията. В разгара на кризата с еврото се сблъсках с политици в ЕС, които флиртуваха с идеята. Сега, когато е ред на Великобритания да премине през финансова криза, някои десни коментатори в Обединеното кралство подозират чуждестранен заговор за проваляне на Брекзит.

Онези лидери, които вече са били склонни към конспиративно мислене, са склонни да стават още по-параноични, когато нещата се объркат. Речта на Путин за анексията миналата седмица беше класически пример. Всичко, което се е объркало за Русия след решението му да нахлуе в Украйна, беше цитирано като допълнително доказателство за дяволския западен заговор, който "оправдава" инвазията на първо място.

Преди няколко години Ангела Меркел, бившият германски канцлер, предположи, че Путин е изгубил връзка с реалността и живее "в друг свят". Този свят е свят, в който изобилстват скрити врагове и заговори. Това е светът на теориите на конспирацията. За съжаление болното въображение на Путин отприщи ненужна, брутална и все по-опасна война.

Путин – луд по бомбата д-р Стрейнджлав или просто Потьомкин?

Путин – луд по бомбата д-р Стрейнджлав или просто Потьомкин?

Руският триумфализъм след анексирането на украински територии се основава на краткосрочни тактически успехи. Но той прикрива няколко структурни провала на Русия