Колумбия постига "съществен напредък" в опитите за мирно споразумение с ФАРК и се надява много скоро да има сделка. Това заяви президентът на страната Хуан Мануел Сантос, цитиран от Ройтерс.

Страната и марксистката организация сключиха споразумение след няколко години преговори в Куба, но миналият месец на референдум колумбийците го отхвърлиха. Шокиращият резултат тласна страната към несигурност.

"Постигаме съществен напредък. Много, много скоро ще имаме това споразумение и аз има властта да приложа споразумението", каза Сантос, който е на държавна визита във Великобритания.

В латиноамериканската страна има сериозна политическа опозиция, водена от бившия президент Алваро Урибе, срещу договаряне с ФАРК. Урибе е против гарантиране конгресни места за ФАРК и имунитет срещу съдебно преследване на бунтовниците.

Предоговарянето на споразумението изглежда, че зависи от това дали ФАРК ще приеме по-тежки условия и дали Урибе ще смекчи исканията си. В продължение на години Урибе отказваше да се срещне с бунтовниците за преговори, но сега той обяви, че подкрепя търсене на съвместно решение.

Сантос прогнозира значителни икономически ползи от евентуално мирно споразумение.

Според него икономиката ще се разшири с до 1% годишно. "Други хора казват, че може да бъде с 2%", изтъкна Сантос.