Комунистическата партия на Русия с опит да промени имиджа си след изненадващия ход да регистрира 57-годишен богат бизнесмен като кандидат за президент на страната, съобщава "Ройтерс".

Централната избирателна комисия на Русия обяви, че комунистите са внесли документите на Павел Грудинин, който има аграрен бизнес до Москва.

Грудинин ще се бори от името на комунистите на президентските избори на 18 март, след като партията неочаквано реши да не издига кандидатурата на 73-годишния ветеран Генадий Зюганов.

Според социологическите проучвания 65-годишният Владимир Путин, който доминира в руската политика през последните 18 г., е на път да спечели четвърти президентски мандат с комфортна преднина.

Грудинин, ново лице в политиката на страната през последните две десетилетия, може непряко да помогне на Путин с увеличаване на избирателната активност на фона на признаците на апатия сред някои гласоподаватели, които смятат, че руският лидер ще спечели изборите и без гласовете им.

Комунистическата партия се надява по-младият и по-различен кандидат да привлече подкрепата на по-младите гласоподаватели.

На последните избори през 2012 г. партията получи подкрепата на 12 милиона гласоподаватели в сравнение с около 30 милиона гласа (41%) през 1996 г.

Грудинин не е типичният комунистически кандидат. Бивш поддръжник на Путин, който често пуска шеги, Грудинин не крие факта, че печели по 350 000 долара на година. Според него съвременните комунисти трябва да се поучат от грешките на СССР. Той подкрепя Русия да взаимства някои аспекти от китайския комунизъм.

Наблюдателите забелязват още една голяма разлика.

Докато Зюганов в последните години критикува управляващата партия "Единна Русия", Грудинин е предпазлив в изказванията си към Путин.