Консерватори в Германия призоваха ЕС да сложи край на преговорите за членство на Турция в Общността. Като причина за прекратяване на преговорите с юната ни съседка консерваторите посочват провелия се референдум за увеличаване правомощията на президентската институция в Турция.

Според Норберт Рьотген, който е член на Християндемократически съюз (ХДС) и ръководител на комисията по външни работи, заяви, че преговорите с Турция могат да разрушат доверието на хората в Съюза. Според него увеличаването на правомощията на Ердоган е атака срещу демокрацията и върховенството на закона.

Според Йоахим Херман, който е вътрешен министър на германската федерална провинция Бавария, преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат окончателно преустановени, а не временно прекратени. Според него ЕС няма общи перспективи с "Турция на Ердоган".

Консерваторите призоваха и за по-строги правила за даването на двойно гражданство на турските граждани. Като причина те посочиха резултатите на турската общност в Германия на референдума. Според Рьотген подкрепата турците в Германия към каузата на Ердоган е красноречива за липсата на интеграция на мюсюлманите в немското общество.

В Германия има около 3 милиона турци. Според консерваторите лоялността, която те са показали към Ердоган, е признак, че мнозина от тях отхвърлят демократичните ценности на ЕС.