Консервативната партия на Великобритания има солидна преднина пред останалите партии, сочи проучване на Guardian/ICM от уикенда.

Това е първото публикувано социологическо изследване след изявлението на премиера Тереза Мей от по-рано днес, с което призова за свикване на предсрочни парламентарни избори на 8 юни.

Великобритания отива на предсрочни парламентарни избори на 8 юни
на живо

Великобритания отива на предсрочни парламентарни избори на 8 юни

Това е правилният подход, но другите партии се противопоставят

44% от британците (1% увеличение спрямо проучване от преди две седмици) подкрепят консерваторите. Торите водят на лейбъристите с цели 18%, въпреки че основната опозиционна партия увеличава подкрепата си с 1% (26 на сто като цяло). Трета е Партията за независимост на Великобритания с 11%, следвана от либералдемократите с 10% (1% надолу) и Зелените с 4%.

Проучването е проведено в периода 14-17 април и в него са участвали 2 052 души.

Според проучване на Opinium/Observer 38% от британците подкрепят консерваторите; 29% са за лейбъристите, 14% за евроскептиците, 7% за либералдемократите и по 5% за Зелените и Шотландската национална партия.

Сондаж на YouGov от 5-6 април дава 42% за консерваторите, 25% за лейбъристите и по 11% за либералдемократите и Партията за независимост на Великобритания.