Конституционният съд на Русия нареди на депутатите да подсилят законодателството за налагане на наказания за повторно домашно насилие. Според съда глобите и закрилата на жертвите не са достатъчни, информира АФП.

Съдът обяви в съобщение, че законът "не спазва конституцията" и нареди на депутатите да направят поправки в Наказателния кодекс. Също нареди, че трябва да бъде създаден механизъм за компенсиране на жертвите на домашно насилие, докато измененото законодателство влезе в сила.

През 2017 г. Русия декриминализира някои форми на домашно насилие, определяйки ги за административно наказание, а не за престъпление.

Дори и при повторно домашно насилие, наказанията за извършителите обикновено са ограничени до глоби.

Законодателите не трябва да пренебрегват предишни присъди за подобно престъпление, тъй като има доказателства за увеличена опасност за обществото и показва модел на поведение на извършителя и тенденция за разрешаване на конфликти чрез насилие, мотивира се съдът.

Конституционният съд удовлетвори искане на рускиня, която "системно" е пребивана от брат й, който въпреки че е признат за виновен по множество провинения, наказанието му е 100 часа общественополезен труд през 2019 г.

Решенията на Конституционния съд са над федералния закон и не подлежат на обжалване.

От години руски активисти лобират за специален закон срещу домашното насилие, който позволява превантивни механизми като ограничителни заповеди и осигуряване на закрила на жертвите. До момента тези усилия се провалят и са посрещнати от сериозна опозиция от консервативни групи в руското общество.