Конституционният съд на Русия разреши да не се плаща на бившия акционер ЮКОС 1,8 милиарда евро във връзка с решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщават руски медии.

Според съда постановлението на ЕСПЧ противоречи на нормите на руската конституция.

Най-висшият съд на Русия определи като безпрецедентно и противоречиво на принципите за равенство и справедливост решението на Страсбург.

ЕСПЧ осъди Русия да плати 1,86 млрд. евро на акционерите на "Юкос"

ЕСПЧ осъди Русия да плати 1,86 млрд. евро на акционерите на "Юкос"

Заради неправомерното експроприиране на бившия петролен гигант

Руският съд отбелязва, че компанията е използвала незаконни схеми, не е плащала данъци и не е погасила големи задължения.

В същото време, по мнението на КС, Руската федерация в знак на добра воля взе решение да се изплатят обезщетения на бивши акционери на компанията, пострадали от неправомерните действия на мениджмънта, но не за сметка на руския бюджет, а на ЮКОС.

Решението на Конституционния съд на Русия по делото ЮКОС нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека и демонстрира неуважение на Русия към върховенството на закона, каза Джонатан Хил - представител на компанията Group Menatep Limited, която представлява интересите на ЮКОС.

ЮКОС спечели дело срещу Русия

ЮКОС спечели дело срещу Русия

Имат право на обезщетение от руското павителство

Той подчерта, че като участник в конвенцията е длъжно да се спазват решенията на ЕСПЧ.

Бившият ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски не е коментирал решението на съда.

През юли 2014 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди в полза на бившата акционерна компания ЮКОС 1,86 милиарда евро в качеството на компенсация по жалба срещу Русия.

Жалбата на компанията е във връзка с действия на Москва, която е използвала данъчни претенции, за да изземе контрола над ЮКОС през 2003 г. и да затвори устата на тогавашния изпълнителен директор на компанията Михаил Ходорковски.