Иракски военен обяви, че терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") са предприели "голяма" контраатака по протежение на северния край на Стария град в иракския град Мосул, съобщава "Асошиейтед прес".

Атаката е принудила иракската армия да отстъпи около 75 метра назад и застрашава неотдавнашните териториални придобивки на други фронтове в Стария град.

300 джихадисти бранят 500 кв. м в Мосул

300 джихадисти бранят 500 кв. м в Мосул

Абади поздрави въоръжените сили с "голямата победа"

Иракският офицер е уточнил, че атаката е започнала точно след 12 часа по обед тамошно време, като се смята, че е била извършена от 50 до 100 терористи от ДАЕШ.

Местен лекар е посочил, че са му били докарани повече от дузина ранени иракски войници.

Иракските сили отвоюваха почти цялата територия на Мосул, втория по големина град в Ирак, от терористите от ДАЕШ, които го превзеха през 2014 г. и оттам обявиха халифата си. 

Въпреки че контролираната от ДАЕШ територия се сви до по-малко от 1 кв. км, терористите продължават да са способни да предприемат контраатаки срещу иракските сили, както и атаки дълбоко в територията, контролирана от правителството.

Междувременно агенцията по миграцията на ООН обяви, че е преустановила дейностите си в два лагера край Мосул, в които има близо 80 хил. разселени иракчани, поради опасения относно сигурността.

От своя страна Международната организация по миграцията обяви временно затваряне на спешен център и лагер за разселени на фона на спорадично избухване на насилие и стрелба.

Най-малко 500 цивилни евакуирани от западните части на Мосул

Най-малко 500 цивилни евакуирани от западните части на Мосул

Терористите все още контролират няколко квартала