За координирана борба с разпространението на коронавируса са се обявили в телефонен разговор украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Това съобщиха от пресцентъра на украинското президентство.

Държавният глава е изразил подкрепа за стъпките, предприети от институциите на ЕС за борба с разпространението на пандемията в Европа и преодоляване на отрицателните икономически последици.

Към момента Украйна има повече от 800 случая и 20 починали от коронавирус. Зеленски вече призова бизнеса в страната да не уволнява служители.

"Напълно подкрепям вашата позиция за поддържане на зелени коридори за стоки. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим нашите икономики ", е заявил Зеленски.

Зеленски призова бизнеса в Украйна да не уволнява служители в кризата

Зеленски призова бизнеса в Украйна да не уволнява служители в кризата

Киев купува оборудване от Китай, подготвя хотели за полеви болници

Държавният глава е благодарил на Европейския съюз за подкрепата му за Украйна и подчерта важността му за поддържане на макроикономическа стабилност и насърчаване на по-нататъшни реформи в страната.

Страните са обменили позиции относно по-нататъшните стъпки в контекста на завършването на програмата за помощ на ЕС за Украйна.

Председателят на Европейския съвет е поздравил Киев за неотдавнашното приемане от украинския парламент на законите за движението на земеделски земи и регулиране на банковата дейност.

"Нашият парламент, въпреки пандемията на коронавирус и болестта на няколко депутати, все още работи до късно през нощта, за да приеме необходимите закони, включително поземлената реформа. Нищо не се променя, ние продължаваме нашия курс ", е заявил Зеленски.

Двамата са обсъдили и други актуални проблеми на Украйна.

Държавният глава е информирал още Мишел за ситуацията със сигурността на Донбас и състоянието на изпълнение на споразуменията, постигнати по време на срещата на върха в Париж на Нормандския формат. Мишел е потвърдил постоянната си подкрепа за териториалната цялост и суверенитет на Украйна.

Страните са се обединил и около запазване на санкции срещу Русия до пълно възстановяване на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници.

Украйна уволни здравния и финансовия си министър

Украйна уволни здравния и финансовия си министър

Заемаха постовете си по-малко от месец

Обсъдена е била и подготовката за следващата среща на върха ЕС-Украйна и Шестата среща на върха за Източното партньорство.