Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова предприемачите да не уволняват хора в условия на карантина заради пандемията, тъй като скоро ще бъдат разработени държавни програми за подкрепа на гражданите и бизнеса, засегнати от ограничителни мерки, се казва в съобщение, публикувано в сайта на държавния глава.

Подготвят се няколко такива програми и те ще бъдат насочени към различни сегменти от населението.

"Моля, не уволнявайте хората, ние ще ви подкрепим - малък или среден бизнес. Не уволнявайте хората", каза президентът.

Той отбеляза, че усилията на властите сега са насочени и към осигуряване на лечебните заведения с всичко необходимо за борба с разпространението на коронавирус. Самолети вече заминават за Китай, за да доставят в Украйна PCR тестове и защитни средства.

"Имаме нужда от милиони маски. Ние сме се договорили и с много хотели в Украйна: ако нямаме достатъчно легла, ще направим такива помещения за наблюдение", каза държавният глава.

К

Президентът отново призова гражданите да избягват тълпите и да спазват карантината.

"Това е сигурността на нашата страна, така че, моля, прекарвайте време у дома със семействата си. Колкото по-малко хора, особено възрастни хора, излязат на улицата, толкова по-вероятно е страната ни да премине бързо коронавируса ", каза президентът.

Държавният глава отбеляза също, че се подготвят програми за подкрепа на групите в неравностойно положение, като се има предвид разпространението на COVID-19.

Украйна регистрира 310 случая и петима починали. Петима са излекувани.