Безпилотният товарен кораб на SpaceX успешно достигна до Международната космическа станция, съобщава "Франс прес".

Натовареният с храна и провизии за астронавтите космически кораб трябваше да се прикачи към станцията още вчера, но американската компания отмени операцията заради проблем с GPS системата.

Този път корабът "Дракон" направи "перфектния заход, за да улови момента", отбеляза коментатор на НАСА, и беше хванат от роботизирана ръка на станцията в 10,44 часа по Гринуич.

Астронавтите Тома Песке от Франция и Шейн Кимброу от САЩ управляваха 18-метровата роботизирана ръка, за да хванат "Дракон", който по-късно днес ще бъде закачен за станцията и разтоварен.

Страхотно хващане. Тома свърши невероятна работа, каза Кимброу.

Корабът е натоварен с 2 267 килограма храна, оборудване и научни експерименти за шестимата астронавти на орбиталната станция.

Космическият кораб беше изстрелян в неделя с ракета Falcon 9 от Кейп Канаверал във Флорида, с което американската компания отбеляза десетата си снабдителна мисия до Международната космическа станция според договор с НАСА.

SpaceX в момента работи върху друг вариант на "Дракон" с цел превозване на хора до станцията, което се очаква да започне от началото на 2018 г.

Откакто САЩ прекратиха космическата програма със совалки през 2011 г., астронавтите по света плащат на Русия за извозването им до космическата станция с капсули "Союз". Цената за място е 82 милиона долара.