Искаме българските граждани на Острова да се чувстват точно толкова защитени, колкото британците в България.

Това заяви лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин след среща с шефа на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в Лондон, съобщават от ПЕС.

Корбин благодари на Станишев за подкрепата на европейските социалисти.

"Британците винаги са имали странни отношения с Европа - ние сме от другата страна на Канала, но Британия не може да се изолира", започна речта си лидерът на лейбъристите на конференция в Лондон, посветена на темата Великобритания след Брекзит.

"Най-голямото предизвикателство за нас е да възстановим доверието на избирателя, защото нашите привърженици са изключително притеснени за бъдещето след Брекзит. Налага се да приемем резултатите от референдума, но това не означава да следваме консерваторите. Решението, което ще вземем като нация, е важно за поколения напред. Правителството на Тереза Мей ще използва Брекзит като оправдание за кризата, причинена от собствената му политика на ограничения", предупреди той.

Според него трябва да се работи за "едно добро бъдеще на европейците и британците".

Корбин предупреди, че след напускането на ЕС Обединеното кралство ще се превърне в "магнит за американските корпорации".

Така ще бъдат застрашени правата на работниците. Ще загубим работни места и социални права. Ние, лейбъристите, обещахме да възстановим британската индустрия чрез инвестиции в човешкия капитал, в нови работни места. Брекзит ще струва скъпо на обикновения британец, подчерта той.

Хората бяха лъгани за Европа и Лейбъристката партия трябва да им каже истината за Брекзит, заяви от своя страна Станишев.

От името на левите партии в Европа Станишев изрази категорична подкрепа за британските лейбъристи, които отстояват проевропейска политика за страната.

Президентът на ПЕС критикува остро поддръжниците на антиевропейската кампания във Великобритания, които продължават да сипят лъжи за Европейския съюз и бъдещите отношения на Обединеното кралство с него.

"Живеем в тежки времена, но говорейки за истината, трябва да подчертаем, че случаят Брекзит бе основан на манипулация. Излъгаха британските граждани, защото те не знаеха, че напускайки ЕС, напускат общия пазар", подчерта в словото си пред форума Станишев.

По думите му втората заплаха, използвана в кампанията за референдума, е миграцията.

"Но нека си признаем, че европейската миграция е в пъти по-малка от миграцията от всяка друга точка на света", продължи лидерът на европейската левица.

"Гражданите бяха излъгани, че британците няма да плащат цена за излизането си от ЕС. Но сега разбират, че тази цена е твърде висока", каза още той.

"Сега се опитват да кажат на всяка партия, която е против Брекзит, че се изправя срещу волята на британския народ, изразена на референдума. И днес британските лейбъристи трябва да накарат управляващите да изпълнят поетите обещания, удобно забравени след референдума", подчерта Станишев.

"Консерваторите доведоха до провал преговорите с останалите 27 европейски правителства. Тереза Мей си мисли, че е в ресторант, където си поръчва всичко от менюто, но кара ЕС да плати сметката. Това няма как да се случи. Великобритания се нуждае от това Лейбъристката партия да каже истината за този деструктивен подход", подчерта още Станишев.

"Не може да имате по-добра сделка извън ЕС, отколкото вътре в ЕС. Не си мислете, че принципът "разделяй и владей" ще проработи и ще можете да сключите двустранни сделки с всяка страна поотделно. Останалите правителства в Европа разбраха, че е по-добре да са заедно в тези преговори", изтъкна още той.

Сред участниците в конференцията са британски депутати и евродепутати, министри в сянка от Лейбъристката партия, чуждестранни гости и голям брой активисти на партията.

Домакини на форума бяха ПЕС и Лейбъристката партия.