Лейбъристката партия се сдоби с официални документи, които показват, че САЩ настояват Националната здравна служба на Великобритания да бъде включена на преговорите за търговско споразумение след Брекзит.

Това заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, цитиран от "Гардиън".

Корбин подчерта, че документите доказват, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън лъже, тъй като твърди, че здравната служба няма да бъде част от търговските преговори.

На пресконференция в Лондон той отбеляза, че сега притежават доказателства, че здравната служба ще бъде за продан при управлението на Джонсън.

"Той се опитва да прикрие таен дневен ред и днес беше изобличен", обяви Корбин. По думите му документите от 451 страници покриват шест кръга преговори от юли 2017 г. до "преди няколко месеца". Той допълни, че срещите са се провеждали във Вашингтон и Лондон.

"Ние говорим тук за тайни преговори за споразумение с Доналд Тръмп след Брекзит", подчерта Джереми Корбин.

По отношение на цените на лекарствата и здравните услуги, Корбин отбеляза, че двете страни вече са завършили преговорите за пациентите. Колкото повече пациенти, толкова по-скъпи лекарства. В резултат на това ще бъде поставен под риск животът на човек, предупреди той.

Корбин даде за пример лекарството Humira, използвано за лечението на болест на Крон и ревматоиден артрит.

В нашата Национална здравна служба струва 1409 британски лири. В САЩ същото лекарство е на цена 8115 лири. Виждате ли разликата - 1409 лири в нашата Национална здравна служба и 8115 лири в САЩ, изтъкна той.

Една от причините цените на лекарствата в САЩ да са средно с 250% повече от тези тук е сбърканият патентен режим, който е в полза на големите фармацевтични компании, продължи Корбин.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън отрече, че консерваторите са обсъждали продажбата на здравеопазването на САЩ. Според него обвиненията на лейбъристите са "пълни глупости". Той обеща да не се водят преговори за Националната здравна служба.