Втори референдум може да бъде "лечебен процес", който ще сложи край на процеса по Брекзит.

Това заяви лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин, който даде начало на предизборната кампания на партията за евровота, пише "Индипендънт".

"Майната му на Брекзит"  - лозунг на британските Либерални демократи на евровота

"Майната му на Брекзит" - лозунг на британските Либерални демократи на евровота

Ние сме проевропейска партия от 50 г.

Той повтори, че партията ще уважи резултата от референдума през 2016 г., но лейбъристите подкрепят варианта за втори вот, ако не бъде прието споразумение за Брекзит или не се проведат предсрочни парламентарни избори.

Корбин също намекна, че няма големи шансове за постигане на споразумение с управляващата Консервативна партия за излизане от политическата безизходица около Брекзит. По думите му "трудно" е да се преговаря с "разпадащото се правителство" на Мей, тъй като министрите се концентрират върху битката за лидерския пост вместо да работят за споразумение.

Въпреки че разговорите между лейбъристите и правителството навлязоха в седмата си седмица, той обяви: "До момента в тези разговори все още няма голямо предложение и червените линии остават".

Над 17 милиона души гласуваха за напускане на ЕС. Като демократични социалисти ние не можем да пренебрегнем това. Ние гласувахме през 2017 г. за задействане на Член 50 и обещахме да уважим резултатите от референдума в нашата програма на парламентарните избори и отново на партийната ни конференция през миналата година. Ако не успеем да получим разумно споразумение, алтернативен план или парламентарни избори, лейбъристите ще подкрепят вариант за публичен вот, каза той по време на реч в Медуей, Кент.

Юнкер към Мей: Ускорете Брекзит

Юнкер към Мей: Ускорете Брекзит

Не ми харесва идеята, че трябва да напусна председателството на Комисията

Бих искал да бъде възприемано като лечебен процес, който ще доведе този процес до завършек, продължи той.

На 23 май британците ще гласуват за запълване на 73 места в 751-местния парламент. Предизборната кампания неизбежно ще бъде доминирана от Брекзит, отбелязва АП.