Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин обвини премиера на Великобритания Борис Джонсън, че се опитва да присвои Брекзит, за да отмени регулации като при Маргарет Тачър, което ще доведе до много суров капитализъм в американски стил, информира "Ройтерс".

Великобритания ще проведе предсрочни парламентарни избори на 12 декември, които ще решат въпроса за Брекзит и бъдещето на петата най-голяма икономика в света.

Лондон спря доклад за руската намеса в референдума за Брекзит

Лондон спря доклад за руската намеса в референдума за Брекзит

След изборите на 12 декември ще се публикува, но не е ясно кога точно

Корбин, 70-годишен социалист, предлага сваляне на определяния от него продажен елит, воден от Джонсън. Според лейбъриста премиерът иска да използва Брекзит като троянски кон с цел превръщане на Великобритания в рай за глобалния капитал без регулации.

Припомняйки управлението и политиките на бившия премиер на Великобритания Маргарет Тачър, Корбин заяви, че Джонсън иска да сключи търговско споразумение с президента на САЩ Доналд Тръмп, което ще доведе до частично приватизиране на Националната служба за здравеопазване.

Корбин бил по-голяма заплаха от Брекзит

Корбин бил по-голяма заплаха от Брекзит

Богатите бягат от Великобритания

"Това, което консерваторите на Борис Джонсън искат, е да присвоят Брекзит, за да отприщят Тачъризъм на стероиди", предупреди лейбъристът пред симпатизанти в предградие на Североизточен Лондон, където повечето гласуваха за Брекзит на референдума през 2016 г.

Гласуване в полза на консерваторите на Джонсън е вот за продажба на Националната служба за здравеопазване на Тръмп, предупреди той, като в същото време присъстващи скандираха "Не е за продан, не е за продан".

Борис Джонсън се отказва от Брекзит без сделка

Борис Джонсън се отказва от Брекзит без сделка

Това става ясно от предизборния манифест на Консервативната партия

Според него консерваторите иска да тласнат страната към американски модел на икономика с по-малко регулации.

Тачър радикално трансформира британската икономика със засилване на ролята на свободния пазар, но беше мразена от някои британци заради разбиването на синдикатите и приватизирането на индустрията.

Джонсън многократно заявява, че здравеопазването няма да бъде обсъждано на търговските преговори със САЩ.

Бум на броя на британците, искащи гражданство от Дания заради Брекзит

Бум на броя на британците, искащи гражданство от Дания заради Брекзит

През 2019 г. 489 британски граждани са кандидатствали

Междувременно лидерът на Либералните демократи Джо Суинсън изключи вероятността да подкрепи Джереми Корбин за премиер в случай на разединен парламент, дори и ако обещае да проведе нов референдум за Брекзит, пише "Индипендънт".