Ежедневната смъртност от Covid в Европа се е увеличила с близо 40% в сравнение с предходната седмица, съобщи Световната здравна организация (СЗО) пред БиБиСи.

Говорителят на СЗО д-р Маргарет Харис заяви, че Франция, Испания, Обединеното кралство, Холандия и Русия представляват повечето случаи, които са се увеличили с една трета.

"Притеснението ... е, че отделенията за интензивно лечение в болниците сега започват да се пълнят с много болни хора", предупреди тя. По-рано Русия направи носенето на маски за лице задължително на всички места с много хора.

Във вторник Русия отчете 320 смъртни случая от вируса за ден. В понеделник броят на новите инфекции достигна рекордните 17 347 за 24 часа. Страната има четвъртия най-голям брой случаи на Covid-19 в света след САЩ, Индия и Бразилия.

Д-р Харис каза: "В целия европейски регион наблюдаваме интензивно и наистина тревожно увеличение на заразени и смъртност". Тя добави, че ежедневните случаи са нараснали с една трета в сравнение с предходната седмица, докато ежедневните смъртни случаи са се увеличили с "близо 40%".

Починалите от коронавирус във Великобритания надхвърлиха 61 000

Починалите от коронавирус във Великобритания надхвърлиха 61 000

Трите статистически агенции в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия са регистрирали

"Въпреки по-доброто управление на болничния капацитет, болниците в няколко държави се пълнят бързо", предупреди тя. Ефективността на новите ограничения, наложени в редица европейски държави, може да бъде анализирана само след две седмици поради "изоставането". "Ще видим намаляването на случаите, но вие не го виждате за една нощ", каза говорителката на СЗО.

Попитана дали втората вълна ще бъде по-лоша от първата, тя отговори: "Ще видим различен вид връх. Добрата новина е, че нашите болници са много по-добри в разбирането на това, което се случва тук, но обратното на това е придобиването на този опит... и те също така знаят, че това, с което ще се сблъскат ще бъде мрачно".

"Другото хубаво нещо в известен смисъл е, че много големият брой, който наблюдаваме, е в групи, които в идеалния случай няма да прогресират до по-тежкото заболяване - това са по-младите групи. Но това не е гаранция. Тези два фактора предполагат, че може да не видим ужасния ръст на смъртните случаи, който видяхме през април", каза д-р Харис.

В Русия от сряда маските за лице ще бъдат задължителни във всички потенциални райони със струпване на хора, включително обществен транспорт, таксита, паркинги и асансьори, съобщи надзорният орган на общественото здравеопазване Роспотребнадзор. Регионалните власти ще носят отговорност за прилагането на новите правила.

Русия предприе подобни мерки в началото на първоначалното огнище през пролетта, но ги отмени през юли, тъй като броят на случаите намаля. Освен това ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова препоръча нощен полицейски час за барове, ресторанти и други обществени места. Други препоръки включват засилени усилия за дезинфекция на обществения транспорт, такситата и обществените пространства.

Общо Русия е регистрирала над 1,5 милиона инфекции и 26 000 смъртни случая, показват данните от университета Джонс Хопкинс.

В Италия протест срещу новите ограничения в северния град Торино завърши с полиция, стреляща със сълзотворен газ по демонстрантите в понеделник вечерта. Съобщава се и за сблъсъци в Милано. Хората реагираха гневно на затварянето на ресторанти, барове, фитнес зали и кина от 18:00 часа от миналия петък.

Изследователи от британския Imperial College London казват, че имунитетът срещу коронавирус може да продължи само няколко месеца след заразяването. Те казват, че броят на хората с положителни тестове за антитела е спаднал с около една четвърт между юни и септември, като най-голям е спадът при тези над 65 години.

Швеция регистрира рекорден брой заразени за ден от началото на пандемията

Швеция регистрира рекорден брой заразени за ден от началото на пандемията

Предишният рекорд е 1698 случая за денонощие в края на юни

Белгия отбелязва 88% увеличение на приема в болници, като служителите предупреждават, че половината от леглата за интензивно лечение са вече запълнени. Десет болници помолиха медиците, които са се оказали положителни, но не са показали симптоми, да продължат да работят.

Във Франция правителственият съвет по здравна защита обсъжда въвеждането на по-строги мерки. Съобщава се, че удължаването на вечерен час в Париж и други градове е сред възможностите. Вътрешният министър Джералд Дарманин предупреди хората да се подготвят за "трудни решения".

Словакия ще започне да тества цялото си население от този уикенд, за да се опита да избегне по-строги антикоронавирусни мерки. Премиерът Игор Матович се надява да идентифицира десетки хиляди заразени хора, които заедно със семействата си да прекарат следващите 10 дни в карантина. "Имаме само две възможности, или общо тестване, или пълно заключване", каза той.

Чехия въведе нощен полицейски час, който влезе в сила във вторник в полунощ за една седмица. Никой не може да напуска дома си между 21:00 и 04:59, освен да пътува до и от работа, по медицински причини или няколко други изключения.

Широко неодобрение на отговора на правителствата по света срещу Covid-19

Широко неодобрение на отговора на правителствата по света срещу Covid-19

Участвали са около 26 000 респонденти от Австралия до Швеция между юли и август