Хората в повечето от 25 държави по света мислят, че правителствата и лидерите не са реагирали добре или достатъчно бързо на кризата с коронавируса, показва ново глобално проучване, цитирано от "Гардиън".

Проучването на YouGov е част от YouGov-Cambridge Globalism Project и в него са участвали около 26 000 респонденти от Австралия до Швеция между юли и август, преди втората вълна на коронавирус да залее Европа.

Хората по света вярват: Covid-19 е измама, умишлено създаден, убива по-малко

Хората по света вярват: Covid-19 е измама, умишлено създаден, убива по-малко

Светът се ръководи от тайна клика

80% от анкетираните в Дания, която наложи блокада в началото на март и успя да ограничи смъртността до 119 на един милион души, са на мнение, че правителството е свършило много добра работа.

Австралия и Гърция, където смъртността е 35 и 51 на един милион, също регистрира рекордно одобрение - над 70%. 67% от анкетираните в Германия, където смъртността е на същото ниво като Дания на глава от населението, вярват, че правителството на канцлера Ангела Меркел се справя добре в контролирането на кризата.

От другата страна само 34% от анкетираните в САЩ, 36% в Испания, 37% във Франция и 39% във Великобритания и Бразилия смятат, че техните правителства се справят добре. Смъртността в тези държави е сред най-високите в света: 686 на милион в САЩ, 735 на милион в Испания, 521 на милион във Франция, 649 на милион във Великобритания и 730 на милион в Бразилия.

Има обаче големи аномалии. 58% от анкетираните в Италия и 54% в Швеция - и в двете държави има висока смъртност, 676 и 586 на един милион, са уверени, че правителствата им успешно се борят с пандемията.

Според анализатори в Италия частично се обяснява с това, че рейтингът на одобрение на италианския премиер Джузепе Конте е изключително висок. Той е италианският политик с най-голямо доверие в страната от години. 61% от респондентите одобряват управлението му.

Швеция регистрира рекорден брой заразени за ден от началото на пандемията

Швеция регистрира рекорден брой заразени за ден от началото на пандемията

Предишният рекорд е 1698 случая за денонощие в края на юни

В Швеция 65% пък от гражданите имат положително мнение за главния епидемиолог Андерс Тегнел, докато 69% се доверяват на националната здравна агенция.

Изненадващо е откритието, че Япония е държавата с най-ниско одобрение към правителството, въпреки че е една от страните с най-малко починали от коронавирус - 13 смъртни случая на един милион. Само 21% от респондентите смятат, че правителството се справя добре.

Според наблюдатели дължи се на това, че японците не са удовлетворени от действията на правителството в началото на пандемията на фона на народните вярвания, че Япония като цяло е успешна в предотвратяването на масови инфекции.

Въпреки блокадите в много държави през пролетта, само в ЮАР и Гърция повече от 50% считат, че свободите са били сериозно ограничени.

Мнозинството от анкетираните вярват, че китайското правителство твърде много се е забавило. Гражданите в 16 от 25-те държави, включително Испания, Великобритания, Франция, Бразилия, Швеция, Италия, Австралия, САЩ и Япония, вярват, че е можело да предотвратят разпространението на вируса в държавите, ако правителствата са реагирали различно.

Проучването показва, че като цяло има силна подкрепа за носенето на маски в закрити пространства.

40% от шведите и 27% от датчаните смятат, че маските не са много ефективни в магазините. Само 35% от шведите и 45% от датчаните вярват, че носенето на маски в магазините трябва да се задължи със закон. Същото мислят 90% в Бразилия и Испания, 87% в Италия, 86% във Франция и 76% във Великобритания.

Повече от 65% в Швеция, 62% в Дания, 63% в Германия и 55% във Великобритания считат, че носенето на маска на улицата не е ефективно за контролиране на вируса, докато подкрепата за задължително носене на маски на улицата едвам достига двуцифрено число в тези държави.

В Испания, Бразилия, Италия и Мексико мнозинството заявяват, че маските могат да помогнат за спиране разпространението на вируса в закрити пространства, докато 65% от испанците подкрепят задължително носене на маска на улицата.