Австрия ще започне да използва по-бързи тестове, за да може да тества стотици хиляди хора възможно най-скоро, обяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от "Ройтерс".

До момента в алпийската страна с население от 8,8 милиона души са тествани около 28 000 австрийци, потвърдени са близо 4500 случая на коронавирус.

Правителството все още събира информация за ефективността на мерките за спиране разпространението на вируса, каза Курц и отбеляза, че ще разкрие нова информация за това в петък.

Курц отбеляза, че ще увеличат капацитета за извършване на тестове до 15 000 на ден.

"Освен ограничаване на социалния живот, най-важната цел е: Тест, тест, тест - колкото повече, толкова по-добре", написа той в "Туитър".

Австрия и Германия организират допълнителни полети, за да приберат сънародниците си

Австрия и Германия организират допълнителни полети, за да приберат сънародниците си

На борда на самолетите ще допускат и граждани от други европейски страни

Той добави, че Австрия ще използва "бързи тестове" за тестване на 100 000 души.

"Тези тестове нямат същото качество като тестовете, с които работим в момента, но те са единственият вариант да се тестват стотици хиляди", смята канцлерът на Австрия.

Към тази сутрин Австрия е потвърдила нови 875 случая, с които се увеличават до 4486.Починали са още девет души и с тях нарастват до 25. Близо 5000 души са тествани през последните 24 часа, с които се увеличават до 28 391.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 334 000 потвърдени случая, а починалите са близо 15 000. Регистрирани са случаи в 189 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 392 000 случая и над 17 000 починали в 168 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".