Ограниченията са предотвратили заразяването на 285 милиона души с коронавирус в Китай и около 60 милиона в САЩ. "Вашингтон пост" се позовава на ново проучване, което е изследвало ограничителните мерки за спиране разпространението на вируса, както и нареждането хората да си останат по домовете.

Отделно проучване на епидемиолози от Лондонския имперски колеж е установило, че блокадите са спасили живота на 3,1 милиона души в 11 европейски държави и са намалили коефициента на заразяване средно с 82%, което е достатъчно да ограничи заразата до под епидемичните нива. И двете проучвания са публикувани в журнала Nature.

Двете изследвания предоставят нови доказателства, според които агресивните и безпрецедентни блокади, които доведоха до спиране на икономиките, са били необходими за предотвратяване на експоненциално разпространение на новия коронавирус.

Първото проучване, извършено от учени от Калифорнийския университет в Бъркли, включва шест държави - Китай, САЩ, Франция, Италия, Иран и Южна Корея. То е установило как 1717 различни интервенции, такива като нареждания хората да си останат по домовете, затваряне на фирмите и забрана за пътуване, са оказали влияние върху разпространението на коронавируса. В изследването се заключава, че общо шестте държави са успели да предотвратят 62 милиона заразени с коронавирус, потвърдени с тестове, което според авторите на изследването отговаря на общо 530 милиона заразени.

Едно порязващо откритие - затварянето на училищата изглежда не е оказало значителен ефект, въпреки че авторите смятат, че са необходими допълнителни проучвания.