Френското правителство ще обсъди в петък дали да наложи нови блокади на локално ниво, за да спре покачването на случаите на коронавирус, докато в същото време не наруши икономическите и социални активности, информира "Ройтерс".

Говорител на правителството заяви, че нищо няма да бъде изключено на срещата на кабинета в петък, докато президентът Еманюел Макрон изрази надежда, че всяка нова мярка няма да бъде твърде ограничителна.

Франция с 8 550 нови случая на коронавирус

Франция с 8 550 нови случая на коронавирус

Страната очаква ръст на тежките случаи

Макрон каза, че не иска да избързва с решенията, но се надява сегашните правила да позволят на Франция да спре разпространението на вируса и хората да живеят възможно най-нормално. Той има предвид мерки като социалната дистанция и задължително носене на маски в по-голямата част от страната.

"Трябва да го направим, докато в същото време ни позволява да продължим да живеем, да можем да образоваме децата си, да лекуваме други заболявания и да защитим други пациенти", каза Макрон на пресконференция в Корсика.

Франция е седмата държава в света с най-много починали от коронавирус. В страната са потвърдени 8577 нови случая на коронавирус в сряда.

Професор Жан-Франсоа Делфреси, който оглавява научния съвет, съветващ правителството в борбата с епидемията, коментира, че разпространението на вируса се следи много внимателно в големи градове като Париж и Марсилия.

"Трябва да направим всичко, за да можем да предотвратим локални блокади...В тези региони можем да помислим за по-големи ограничения на големи събирания", каза той пред радио RTL.