Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че няма да има допълнително разхлабване на ограниченията в борбата с коронавируса, докато в същото време страната се бори да спре ново покачване на случаите, информира АФП.

Тя призова германците да следват правилата за хигиена и припомни на завръщащите се от рискови закони, че карантината не е вариант, а "необходимост".

Коронавирус: В Германия оптимисти, че ще имат ваксина до няколко месеца

Коронавирус: В Германия оптимисти, че ще имат ваксина до няколко месеца

Шпан повтори скептицизма си относно руската ваксина "Спутник V"

"Ние виждаме, че увеличената мобилност и по-близките контакти водят до по-висок брой на случаите", каза канцлерът на пресконференция в Дюселдорф.

"Вярвам, че няма да има допълнително разхлабване на рестрикциите на този етап", отбеляза Меркел в първия си публичен коментар за пандемията след завръщането си от лятна ваканция.

Германия се справя по-добре от повечето си европейски съседи в ограничаване разпространението на коронавируса, но случаите в страната се увеличиха значително през отпускарския сезон. Повечето случаи са свързани със завърнали се от почивка, както и със семейни събирания и празненства.

През последните седмици Германия средно регистрира по над 1000 нови случая на ден в сравнение с около 350 в началото на юни.

Коронавирусът пак настъпва в Германия

Коронавирусът пак настъпва в Германия

Институт "Роберт Кох" отчете 1226 нови случая

"Това е тенденция, която не може да продължи и трябва да бъде спряна", призова Меркел и подчерта, че правилата трябва да се прилагат много настоятелно.

По-рано този месец Германия въведе безплатен, задължителен тест за коронавирус за всеки, завърнал се от високорискови райони.

По думите на канцлера тези хора, които чакат резултатите си от теста, трябва да останат под карантина, докато стане ясно, че са с отрицателна проба. Тя предупреди, че ще се налагат глоби при нарушаване на карантината.

Ангела Меркел също приветства по-твърдите мерки в автобусите и влаковете, включително носене на маска и спазване на дистанция.

В Германия има 225 404 случая на коронавирус и 9236 починали.