Икономисти предупреждават, че китайската икономика е изправена пред сериозен удар през първото тримесечие на годината. Коронавирусът засегна голяма част от производството и услугите, информира АФП.

Карантина на два круизни кораба с над 6000 души заради коронавирус

Карантина на два круизни кораба с над 6000 души заради коронавирус

Не е ясно дали японските здравни власти планират да изследват други пътници

От Oxford Economics отбелязват, че епидемията е възникнала в неподходящ момент, около китайската нова година, когато се увеличава транспортът и икономическата свързаност. Към уравнението може да се добави и блокиране на цели региони. Водещата компания за глобални прогнози и анализи вярва, че вирусът може да намали икономическия растеж на Китай с най-малко 2% през първото тримесечие преди отново да тръгне нагоре през април-юни. Компанията намали прогнозата си за икономическото представяне на Китай за годината от 6% на 5,4 на сто.

Заразата с коронавируса: 490 починали, 24324 заболели

Заразата с коронавируса: 490 починали, 24324 заболели

3887 нови случая на болестта само за ден...

АФП отбелязва, че 56 милиона души в провинция Хубей са блокирани, докато правителството се опитва да спре разпространението на заболяването. Ежегодната новогодишна ваканция трябваше да приключи в края на миналата седмица, но заради заболяването е удължена до 10 февруари. Град Ханджоу до Шанхай наложи сериозни ограничения на жителите. В града живеят около 3 милиона души, дом на една от най-големите китайски компании Alibaba. Властите са наредили само по един човек от семейство да излиза навън на всеки два дни, за да напазарува необходимите неща.