Европейският парламент отмени плановете за провеждане на пленарна сесия в Страсбург през следващата седмица, след като френският град е поставен под коронавирус "червена зона", информира АФП.

Докато ние сме много разочаровани от това решение, ние в същото време трябва да вземем под внимание това, че прехвърлянето на администрацията на Европейския парламент ще доведе до поставяне под карантина на целия персонал след завръщането му в Брюксел, обяви председателят на европарламента Давид Сасоли.

Европейският парламент заседава в Брюксел и Страсбург.

Разходите и губеното на време в пътуване на евродепутатите и техния персонал между двата града често е критикувано, но Франция държи на правото си, заложено в Договорите на ЕС, да бъде домакин на Европейския парламент.

Но Франция също е изправена пред ново увеличение на случаите на коронавирус и в неделя добави още седем региона към червената си зона, покривайки източните градове Лил, Страсбург и Дижон.

Желанието на Европейския парламент е да се върне в Страсбург и ние сме уверени, че това ще бъде възможно след ограничаване на пандемията. Пленарната сесия на Европейския парламент от 14 до 17 септември ще се проведе в Брюксел, обяви Сасоли.