Новият коронавирус може да оцелее във въздуха за около три часа и на някои повърхности до три дни, показва ново проучване, цитирано от "Дейли телеграф".

Изследването е на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания и Националните институти по здравеопазване в САЩ.

Джонсън предупреди британците да се подготвят да губят хора заради коронавируса

Джонсън предупреди британците да се подготвят да губят хора заради коронавируса

Британски учени предполагат до 10 000 заразени, чакат и естествен имунитет

В публикуваното тази седмица изследване в medRxiv американски учени пишат, че вирусът е устойчив във въздуха в продължение на няколко часа. Учените също са установили, че вирусът може да оцелее до четири часа върху повърхности от мед, 24 часа върху картон и 2-3 дни върху пластмаса и неръждаема стомана.

Екипът е имитирал какво може да се случи, ако заразен човек се изкашля или се изкиха. Той също е анализирал в каква продължителност вирусът живее на различни повърхности и е установил, че най-вероятно хората могат да го прихванат впоследствие след докосване на повърхност. Но подобни резултати след тестове на частици от тежък остър респираторен синдром (Sars) подсказват, че устойчивостта не е причина за бързото разпространение на Covid-19.

Първият заразен с коронавируса - в Китай на 17 ноември

Първият заразен с коронавируса - в Китай на 17 ноември

55-годишен мъж от Ухан

Тези предварителни резултати могат да помогнат да се обясни защо вирусът се доказва като труден за ограничаване.

От седмици много експерти заявяват, че бързото разпространение на Covid-19 е индикация, че вирусът много лесно се предава.

По последни данни на Университет "Джон Хопкинс" повече от 128 000 души в над 115 държави са носители на коронавируса. Над 4700 души са починали, а 68 000 са се възстановили.

Можете да следите случаите на коронавирус по света на инфографиките на Университет "Джон Хопкинс".