Борис Джонсън предупреди британската общественост да се подготви да "изгуби близки хора преди да е дошло времето им", тъй като учени признават, че до 10 000 души вече може да са заразени във Великобритания, съобщава "Файненшъл таймс".

Премиерът заяви, че всеки със симптоми, включително "нова, непрекъсната" кашлица или висока температура, трябва да остане вкъщи в продължение на 7 дни от днес, тъй като правителството официално премести стратегията си от фаза "задържане" към "забавяне".

Но въпреки че описва заплахата от коронавирус като "най-лошата обществена здравна криза за едно поколение", Джонсън заяви, че няма да следва примера на Ирландия и Италия и да затваря училищата и да забрани спортните събития, за да ограничи разпространението на болестта.

В знак на нарастващо напрежение в Уестминстър, че Джонсън не изпреварва огнището, Джереми Хънт, бивш здравен секретар, призова за по-агресивни действия, включително затваряне на домове за грижи за възрастни хора за външни посетители.

Той каза, че страни като Тайланд и Тайван са контролирали огнището, като са предприели подобни действия. "Хората ще бъдат загрижени, че не се движим по-скоро към социално дистанциране", заяви Хънт.

На фона на обвиненията, че Обединеното кралство се движи твърде бавно, Джонсън настоява правителството да продължи да се ръководи от научните съвети, които предполагат, че затварянето на училищата "може да причини повече вреда, отколкото полза".

Джонсън: Ситуацията е тежка, без драстични мерки в Кралството

Джонсън: Ситуацията е тежка, без драстични мерки в Кралството

Обмислят се забрани на големи събития, но училищата работят нормално

Правителството е подложен на все по-голям натиск да забрани големи публични събития, като спортни мачове. Но Джонсън казва, че ще има "малък ефект" върху спирането на разпространението.

Правителството обаче потвърди, че вторият тур на преговорите за Брекзит, насрочен за Лондон следващата седмица, може да бъде отложен, докато местните избори през май също се отлагат с поне пет месеца.

Докато здравното ведомство заяви, че броят на британските случаи е нараснал до 596, Патрик Валанс, главният научен директор на Обединеното кралство, предположи, че между 5 000 и 10 000 души във Великобритания са заразени. Известно е, че десет души са умрели от него във Великобритания.

"Не е възможно да спрем всички да се заразят, а също така не е желателно, защото искаме някакъв имунитет за населението, за да се защитим в бъдеще", каза той.

Длъжностните лица ще спрат да тестват членове на обществеността, които проявяват леки симптоми и ще се съсредоточат върху по-сериозните случаи в болница.

Крис Уити, главен медицински директор на Англия, заяви, че в момента очаква Великобритания да достигне върха на заразата след 10 до 14 седмици. "Ако се задвижите твърде рано, хората се уморяват", каза той, като се позова на отговора на правителството. "Това е дълъг път."

Изказвайки се от Даунинг Стрийт, Джонсън каза, че неговото правителство е "направило всичко, което може, за да се предотврати болестта", но сериозно предупреди за опасностите на коронавируса.

"Трябва да се равнявам с вас, британската общественост. Много семейства ще загубят любимите си хора преди времето им", каза той. Джонсън добави, че поради липса на имунитет, коронавирусът е по-опасен от обикновения грип и "ще се разпространи много".

В следващите седмици всички, които живеят в домакинство с някой, който има симптоми, ще бъдат помолени да останат вкъщи две седмици.

Макрон: Франция свиква Европейски съвет заради пандемията

Макрон: Франция свиква Европейски съвет заради пандемията

Вирусът там уби над 60 души, а други близо 3000 са заболели

Длъжностните лица смятат, че коронавирусът е по-малко заразен през първите седем дни след като човек прояви някакви симптоми.

Според мерките, правителството също така посъветва хората над 70 години да не пътуват с круизи и каза, че международните училищни пътувания трябва да бъдат отменени.

Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, заяви, че всички събирания на повече от 500 души трябва да бъдат отменени. Тя каза, че решението не е взето в отговор на медицински съвет, а за облекчаване на спешните служби, които да реагират на избухването на заразата.

Защитавайки решението на правителството на Обединеното кралство да овладее болестта, за да облекчи натиска върху NHS, Джонсън каза: "Ако забавим пика дори с няколко седмици, тогава нашата NHS ще бъде по-силна... можем също така да действаме за разтягане на пика за по-дълъг период, за да може нашето общество да се справи по-добре."

Той също така предупреди, че Обединеното кралство ще се сблъска с "тежък срив в цялата страна в продължение на много месеци", който ще наложи властите да "мобилизират милиони хора, за да си помагат и подкрепят взаимно".

"Правителството ще направи всичко възможно, за да помогне на вас и вашето семейство."

Банката на Англия намали основния лихвен процент до 0,25% заради коронавируса

Банката на Англия намали основния лихвен процент до 0,25% заради коронавируса

Спешен ход в "подкрепа на бизнеса и доверието на потребителите в труден момент"