Франция затваря училища, университети, колежи, заради коронавируса. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в обръщение към нацията.

Целта е да се ограничи разпространението на вируса, който в страната вече причини смъртта на над 60 души, а други близо 3000 са заболели. 

Макрон призова тези, при които работата го позволява - да работят от разстояние. 

Италия: Мерките с блокада срещу коронавируса работят

Италия: Мерките с блокада срещу коронавируса работят

Ди Майо: Нашите дядовци бяха подготвени за война, от нас се иска да останем вкъщи

Той призова сънародниците си към лична отговорност в тази тежка ситуация за целия свят. 

Здравната система на може да отговори на това предизвикателство и всички медици са мобилизирани, увери той. 

Здравето няма цена, настоя Макрон. 

По думите на френския държавен глава заразата се е разпространила много бързо. Това е епидемия, засегнала всички страни в Европа и света, отсече Еманюел Макрон.

Президентът на Франция призова сънародниците си да не изпадат в паника и увери, че Франция няма да се огъне пред епидемията. Приоритет за нацията е нашето здраве, каза още Еманюел Макрон.

Френският президент подготвя европейски и национален план за реакция на коронавируса. Трябва да дадем европейски отговор на епдемията, настоя Макрон. Ние европейците не трябва да допуснем икономическа и финансова криза, подчерта той. Европа трябва да отговори с мерки за защита на икономиката си, категоричен е френският президент. Затова и инициира Европейски съвет. Без дисциплина- лична и колективна няма да се справим с кризата, заяви още Еманюел Макрон. Той отправи и специално предупреждение към националистите:" Вирусът няма паспорт". 

Припомняме, че подобни мерки въведе Италия, като властите твърдят, че мерките работят.