Премиерът на Естония подаде оставка, след като полицията и прокуратурата започнаха разследване за корупция, свързано с управляващата Центристка партия, пише "Гардиън".

Юри Ратас, министър-председател от 2016 г., е предал на президента писмо с оставката си, информират местни медии. Така управляваното от него дясноцентристко коалиционно правителство пада от власт. В коалицията участваше и крайнодясна партия.

Изразените от прокуратурата подозрения не означават, че някой със сигурност е виновен, но неизбежно ще хвърлят голяма сянка върху всички замесени, написа Ратас във "Фейсбук".

По думите му при такава ситуация единственото правилно решение е да подаде оставка, за да предостави възможност да се разкрият всички факти и да се даде яснота. Премиерът увери, че не е нарушавал закона и не е вземал решения в ущърб на държавата.

Ратас взе решението след партийна среща във вторник вечерта. Часове по-рано бе съобщено, че Центриската партия е заподозряна в престъпление, свързано с финансиране на строителен проект в столицата Талин.

Юли Ратас изгуби парламентарните избори през 2019 г. от дясноцентристката Партия на реформите, но й попречи да сформира коалиция.

Президентът на Естония има 14 дни да посочи нов премиер, който трябва да бъде одобрен от парламента. Ако не се случи, балтийската страна отива към предсрочни избори.

Разследването е около компанията Porto Franco, която е получила държавен заем от 38 милиона евро и сключи изгодно споразумение с властите в Талин за ремонт на пристанището в стария град. Кметът на столицата е член на Центристката партия.

Партията е обвинявана, че е получила дарения от бизнесмена Хилар Тедер, който е свързан с фирмата. Сред заподозрените е съветник на финансовия министър.

Оставката идва ден преди коалиционното правителство да гласува предложение за организиране на национален референдум - определението за брак. Референдумът е планиран за пролетта.