Астронавти, учени, общественици се сбогуват с Алън Бийн - четвъртия човек, стъпил на Луната. 

Бийн, който почина на 86-годишна възраст, стана популярен като художник, след като приключи работата си в НАСА, напомнят информационните агенции. Двигател на вдъхновението му отново беше космосът, който се превърна в основна тема на неговите творби.

Членове на семейството му съобщиха, че той е заболял преди две седмици, когато се е намирал в щата Индиана. Починал е в болница в Хюстън.

Астронавтът Майк Масимино нарече Бийн "най-удивителния човек", когото някога е срещал.

Почина Алан Бийн

Почина Алан Бийн

Той е бивш астронавт

"У него по уникален начин се съчетаваха техническите постижения на астронавта и творческите на художника", сподели Масимо, който е сред участниците в двата първи полета със совалка.

"Спомняме си за астронавта от "Аполо 12" Алън Бийн, който стъпи на Луната през 1969 г., управляваше екипажа на "Скайлаб" през 1973 г. След работата си като астронавт започна да рисува удивителни светове, които само той би могъл да види по този начин." - се казва в съобщение на НАСА.

Бийн е поканен в американската космическа агенция през 1963 г. Преди това е бил летец-изпитател на военни самолети.

Бил е част от два космически полета. Първият е през 1969 г. - тогава е пилот на лунния модул на "Аполо 12".
След мисията той разказва колко рискована се е оказала тя:
"Възприемахме това като научна фантастика в много по-голяма степен, отколкото другите хора. Знаехме колко е сложно. Знаехме колко много неща трябва да направим правилно. То е все едно да предприемеш пътешествие през Сахара, да излезеш и да спреш за два дни. А после да се надяваш, че двигателят ще запали, иначе всичко свършва."

През 1973 година той става командир на втората пилотирана експедиция към американската орбитална станция "Скайлаб".

Напуска НАСА през 1981 г. и започва кариера на художник. В картините му винаги присъства космическата тематика. Например, следи от стъпки върху Луната или нашивки от скафандър със следи от лунен прах.

"Той не само показваше тези изумителни моменти от историята, моменти, които не биха могли да бъдат предадени от камера. Това можеха да направят само картините, които той, образно казано, посипа с лунен прах. Тези картини увековечиха не само него, но и цялата програма "Аполо" - сподели пред Би Би Си историкът Робърт Пърлман.

Над хоризонта изгрява... Земята

Над хоризонта изгрява... Земята

Исторически гледки от космоса...

Преди Бийн на Луната стъпиха Нийл Армстронг и Баз Олдрин с мисията "Аполо 11" през юли 1969 година, както и още един участник в експедицията "Аполо 12" - Чарлз Конрад.

От четиримата първопроходци по лунната повърхност жив е само 88-годишният Олдрин.

В рамките на лунната програма на НАСА до спътника на нашата планета стигнаха 24-ма астронавти, 12 от тях стъпиха на неговата повърхност.