Генералният директор на Европейската космическа агенция ESA Ян Вьорнер подписа меморандум за намерение с "Ролс-Ройс", с което двете организации решават да проучат как могат да се използват космическите технологии за разработване на автономни кораби.

Партньорите обединяват експертните си познания, за да анализират и въведат услуги, предоставяни в космоса, за автономно и дистанционно контролирано корабоплаване, което намалява възможността за човешка грешка и позволява на екипажите да се съсредоточат върху по-важни задачи.

Планът има за цел да проучи приложенията на различни космически разработки за автономното корабоплаване, като позициониране чрез сателит, по-добра ситуационна осведоменост чрез използване на данни за наблюдение на Земята и услуги от сателит за подобрена връзка на борда.

Сътрудничеството с "Ролс-Ройс" има за цел разработването и валидирането на нови интегрирани системи за наземни и спътникови системи, които ESA разработва от известно време в рамките на своята инициатива "Сателити за 5G" (S45G) , S45G има за цел разработването и демонстрирането на интегрирани 5G услуги, базирани на сателит и наземни услуги.

5G-следващото поколение комуникационни услуги ще разчитат на тази хармонична интеграция на мрежите, стимулирайки сближаването на фиксираните и мобилните услуги, включително услугите на сателит. ESA подкрепя развитието на технологичната и веригата на доставките, които са необходими за обвързване на наземните и космическите услуги, като се акцентира върху транспортния сектор (морска, въздушна и земна база) и върху други пазари като обществената безопасност и медиите.

Снимка 326788

Източник: ESA - European Space Agency

Тази унифицирана пространствена и наземна услуга е това, което ще позволи функционирането на автономното корабоплаване, както и ще стимулира иновациите в бъдещите търговски морски кораби, логистиката на товарите и интелигентните пристанища.

Двамата партньори си сътрудничат, за да тестват, валидират и обновяват технологиите и приложенията за свързване на спътници с кораба и брега, както и да подкрепят тестването и създаването на софтуера от изключително значение за безопасността, който ще направи самоуправляващите се кораби реални.

Ян Вьорнер коментира, че "космическите технологии осигуряват осезаеми ползи за гражданите на Европа. Партньорства, като това с "Ролс-Ройс", вземат решения, първоначално разработени за уникалните предизвикателства на космическата среда и ги въвеждат на Земята".

"Космическо пространство 4.0 и инициативата "Сателити за 5G" позволяват и подпомагат разработването, валидирането и изпитването на продукти и приложения в различни области на морската индустрия и това партньорство ще позволи на спътниците да подпомагат корабното разузнаване, корабоплаването, логистиката на товари, морската безопасност, здравеопазването, комуникацията и на пътниците и на екипажите", допълва Вьорнер.