Астронавтите от американските мисии „Аполо”, които летяха до Луната, са пет пъти по-застрашени да починат от сърдечно заболяване в сравнение с останалите астронавти. Това става ясно от изследване на Държавния университет във Флорида, цитирано от Ройтерс.

Учените се позовават на опасността от космическа радиация отвъд магнитното поле на Земята.

Изследването, подготвено от учени от университета и НАСА, показва, че трима астронавти от Аполо, включително Нийл Армстронг – първият човек стъпил на Луната, или 43% от тези, които са изследвани, са починали от сърдечно-съдови заболявания. Откритието ще окаже влияние върху бъдещи мисии с хора извън Земята.

Проучването, публикувано в списание Scientific Reports, за първи път разглежда смъртността сред астронавтите от мисиите „Аполо” – единствените хора, които до момента са пътували на по-голямо разстояние от Земята.

Установено е, че основната заплаха за здравето на астронавтите от „Аполо” е дошла от космическите лъчи, които са много по-силни отвъд земното магнитно поле.

НАСА оспорва откритията, аргументирайки се, че е твърде рано да се правят заключения за влиянието на космическите лъчи над астронавтите, защото данните са твърде ограничени. Обаче резултатите ще окажат влияние върху САЩ и други държави, както и частни компании като SpaceX, които планират мисии до Марс и други дестинации в Космоса.

В изследването са включени проучвания на смъртните случаи на 42 астронавти, които са пътували до Космоса, включително седем ветерани от „Аполо” и 35 астронавти, които реално никога не са напускали планетата.

Те установили, че смъртността при астронавтите от „Аполо” от сърдечно-съдови заболявания е пет пъти по-висока от тези астронавти, които не са пътували до Космоса или тези, които са използвали космически совалки до орбитата на Земята.

До момента само 24 астронавти са напускали земното магнитно поле при мисии в период от четири години – декември 1968 – декември 1972. 8 от тях са починали, седем са включени в изследването.