Министърът на вътрешните работи на Косово каза в сряда, че се увеличават доказателствата, че Сърбия е замесена в "терористична акция" в неговата страна, като той публикува снимки на документ и оръжия, пише "Анадолу".

Публикуваните снимки във Facebook, показват сертификати, които пряко свързват сръбската армия с трансфера на гранатомет, който е бил използван от сръбска въоръжена група след сблъсък между полиция и въоръжени лица в Северно Косово.

"Този документ е доказателство, че сръбската армия е предоставила на групата гранатомет, който след това беше иззет от косовската полиция при акцията на 24 септември", пише Свекла.

В друга отделна публикация той твърди, че е потвърдено, че един от убитите при операцията е Боян Михайлович - бодигардът на шефа на Сръбската агенция за сигурност и разузнаване (BIA) Александър Вулин по време на посещението му в Косово през 2013 г.

"Държавата Сърбия е водещата страна в тази терористична атака, насочена към дестабилизиране на Република Косово. За това вече има формална и структурна връзка между участието на Александър Вучич в нападението от 24 септември в Банска", каза Свекла.

САЩ: Атаката в Косово е координирана и сложна

САЩ: Атаката в Косово е координирана и сложна

Възможна е допълнителна ескалация заради засиленото геополитическо напрежение на Балканите и намесата на Русия

"Тези двамата са най-близките хора на сръбския президент", добави той.

Сблъсъкът бе в Северно Косово, близо до сръбската граница, когато група въоръжени сърби блокираха мост. След като групата откри огън по полицията.

Сили за сигурност бяха изпратени в региона, а граничният пункт Бърняк между Косово и Сърбия беше затворен.

Районът е арена на безредици от април, когато местните етнически сърби бойкотираха изборите в Северно Косово, последвани от протести срещу избора на кметове етнически албанци.

Албанците са най-голямата етническа група в Косово, следвани от сърбите, като около половината живеят на север.

На фона на безредиците, свързани с изборите, бяха разположени мироопазващи сили на НАТО. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и получи признание от много страни, но Сърбия никога не е признавала Косово и твърди, че все още е част от Сърбия.

Еди Рама: Денят на траур в Белград е най-лошият сигнал от Сърбия

Еди Рама: Денят на траур в Белград е най-лошият сигнал от Сърбия

Това е притеснително за целия регион и евроатлантическата общност, Белград разпалва пламъците на въоръжен конфликт