Денят на траур, обявен в Белград за членовете на въоръжена група, убити след сблъсъци с косовската полиция след убийството на полицай в Косово, е най-лошият сигнал, който Сърбия може да изпрати до региона и евроатлантическата общност, каза албанският премиер Еди Рама и призова Прищина да избягва едностранни действия, пише N1.

В публикация в X (бивш Twitter) Рама каза, че Белград трябва да започне сериозно разследване на членовете на "тази престъпна група, техните връзки с трафиканти на оръжие и други лица или образувания, потенциално ангажирани в създаването на въоръжено движение в северната част на Косово."

Вместо това, каза той, Белград "разпалва пламъците на въоръжен конфликт, какъвто не е бил от 1999 г. насам".

Това е не само непростимо и неприемливо, но и трябва да бъде категорично осъдено с цялата сила на думите и инструментите, с които евроатлантическата общност разполага, подчерта албанският премиер.

Рама каза, че това е моментът Сърбия ясно и решително да се обяви дали иска да стои заедно с Европа и демократичния свят на 21 век или със собствената си сянка.

Сърбите в Косово обявиха траур за убитите в престрелката край Звечан

Сърбите в Косово обявиха траур за убитите в престрелката край Звечан

Все още никоя група не е поела отговорност за нападението

"С ценностите и принципите на Европейския съюз (ЕС) и евроатлантическата общност или с призраците и престъпленията от нейното безславно минало от 90-те години", каза Рама.

Той добави, че ЕС и ООН също трябва да решат дали ще вдигнат демократичната тревога на най-високо ниво, за да спрат ескалацията на конфликта в северната част на Косово, който според Рама е навлязъл в най-опасната фаза от 1999 г., или ако ще продължат да поддържат диалога за нормализирането на отношенията и ангажимента на KFOR на същото ниво, което сега е напълно недостатъчно.

Затова призовавам големите приятели на Албания и стратегическите съюзници на Западните Балкани - не оставяйте днешните действия за утре, каза Рама.

Той добави, че Косово също трябва да помисли сериозно и да реши дали иска да продължи по пътя на действие, отделно от своите приятели и съюзници или да действа в съответствие и разбирателство с евроатлантическата общност.

Всички други пътища освен този са "път на илюзия с болезнен край, които отдалечават Косово от основната му цел", каза албанският премиер.

САЩ: Атаката в Косово е координирана и сложна

САЩ: Атаката в Косово е координирана и сложна

Възможна е допълнителна ескалация заради засиленото геополитическо напрежение на Балканите и намесата на Русия