Днес Косово провежда предсрочни парламентарни избори. По-късно се очакват и резултатите.

В края на декември, Конституционният съд касира вота, който изпрати на власт премиера Авдула Хоти. Съдът обяви, че парламентарният вот, който сложи край на дълга политическа криза, е невалиден, тъй като единият от депутатите, който дава мнозинство на правителство на Хоти, е бил осъден по-рано за измама, предаде АП.

Вотът се провежда на фона на пандемията от коронавирус, икономическа криза и блокирани преговори със Сърбия. Около 1,8 милиона гласоподаватели имаха право да изберат 120 депутати измежду над 1000 кандидати от 28 политически групи. Около 100 000 косовски граждани в чужбина също имаха право да гласуват по пощата. Заразените с коронавирус можеха да гласуват чрез мобилни екипи. 

Предсрочни избори в Косово на 14 февруари

Предсрочни избори в Косово на 14 февруари

Очакван ход на президента

Въпреки лошото време, с температури до минус 10 градуса по Целзий и очаквания за ниска активност, много избиратели са отишли, за да гласуват. Към 15 часа, активността е била 32,3%, което е по-висок резултат в сравнение с данните от последните избори по това време, според Централната избирателна комисия.

Новият кабинет ще се изправи пред предизвикателството да изправи икономиката на бедната страна на крака и да намали безработицата след борбата с пандемията, както и да продължи борбата с организираната престъпност и корупцията.

Снимка 518568

Източник: EPA/БГНЕС

Албин Курти от лявата партия "Движение за самоопределение" призова хората да упражнят правото си на глас. "Предстоят много предизвикателства. Но се надяваме, че ще имаме голяма избирателна активност и голям резултат за демокрацията ", каза Курти пред Асошиейтед прес. Изпълняващият длъжността министър-председател Авдула Хоти от дясноцентристката Демократична лига на Косово, очаква демокрация, в която гражданите си казват думата.

Курти и Хоти са двамата основни претенденти за поста министър-председател, като предизборните социологически проучвания сочат като фаворит Курти. 

От обявяването на независимост през 2008 г. в Косово няма нито едно правителство, което да е завършило мандата си.

Косово отива към предсрочни избори

Косово отива към предсрочни избори

Съдът обяви, че парламентарният вот, който сложи край на дълга политическа криза, е невалиден