Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати писмо на сръбския президент Александър Вучич, с което поздравява Сърбия по случай Националния празник на 15 февруари, съобщават сръбски медии.

В писмото Байдън настоява Сърбия да признае Косово. Американският лидер също отбелязва, че Вашингтон подкрепя целта на Белград да се присъедини към ЕС и насърчава Сърбия да продължи с необходимите реформи и постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово и взаимно признаване.

ЕС критикува Косово за дипломатическа мисия в Йерусалим

ЕС критикува Косово за дипломатическа мисия в Йерусалим

Петер Стано: Това е в противоречие с позицията на Брюксел

Но Вучич заяви пред журналисти, цитиран от сръбската агенция ТАНЮГ, че Сърбия е готова да продължи диалога с Косово, но няма да го признае. Според него тази молба е нова политика от страна на САЩ. Той подчерта, че взаимното признаване между Сърбия и Косово не е записано в нито един международен акт.

Президентът на Сърбия се закани да не се подписва под документ, който признава Косово за независима държава.

Белград недоволства от решението на Израел да признае Косово

Белград недоволства от решението на Израел да признае Косово

Той добави, че несъмнено решението ще окаже влияние върху отношенията между Израел и Сърбия

Вучич каза още, цитиран от ТАСС, че администрацията на Доналд Тръмп се опита да накара Сърбия да се подпише под документ, който съдържа език "взаимно признаване" на Косово по време на разговорите на 4 септември 2020 г. във Вашингтон, но бе отказано.

По думите му Сърбия е готова за диалог с посредничеството на ЕС и с уважаване позицията на САЩ, но и с уважаване на позициите на Русия и Китай, които не признават Косово. Той отбеляза, че Белград винаги е бил готов за намиране на компромисни решения, но няма да позволи Сърбия да бъде унижавана.

Израел и Косово установиха дипломатически отношения

Израел и Косово установиха дипломатически отношения

Косово призна Йерусалим за столица на еврейската държава

На 4 септември 2020 г. Вучич и премиерът на Косово Авдула Хоти се подписаха под споразумение за нормализиране на икономическите отношения с посредничеството на президента Доналд Тръмп. Сръбският държавен глава определи споразумението като "голяма крачка", но подчерта, че не признава Косово като независима държава.