Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви, че правителството "не е доволно" от решението на Израел да признае Косово за държава, информира АФП.

Вчера Косово и Израел установиха дипломатически отношения, което се разглежда като голяма победа за Прищина в търсенето на глобално признание на обявената независимост през 2008 г. след война със Сърбия в края на 90-те г. на миналия век.

"През последните години ние инвестирахме сериозни усилия в нашите отношения с Израел и ние не сме доволни от това решение", коментира Селакович пред РТС.

Той добави, че несъмнено решението ще окаже влияние върху отношенията между Израел и Сърбия.

Косово също обеща да признае Йерусалим за столица на еврейската държава.

Израел сключи няколко споразумения за установяване на дипломатически отношения с арабски държави, включително с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. Тези договори, наричани Авраамовите споразумения, предизвикаха критика от повечето мюсюлмански държави. Но арабските държави, участващи в договорите, поддържат мисиите си в Тел Авив. Тази позиция е съответствие със световния консенсус срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел, докато не бъде разрешен конфликтът с Палестина.

През септември Доналд Тръмп обяви, че организират среща на върха за сключване на споразумение между Сърбия и Косово, а също и за установяване на дипломатически отношения между Прищина и Израел. Но в крайна сметка стана ясно, че Косово ще признае Израел, а Сърбия ще последва Вашингтон и ще премести посолството си в Йерусалим.

До момента Сърбия не е изпълнила обещанието си, като някои коментират, че споразумението не е задължително.