Властите на Мароко, САЩ и Израел подписаха очакваната съвместна декларация във вторник в Рабат, предаде ТАСС.

Документът бе подписан от министър-председателя на Мароко Саад ал-Дин ал-Османи, старши съветника и зет на американския президент Доналд Тръмп Джаред Къшнър и ръководителя на израелския съвет за национална сигурност Меир Бен Шабат.

Церемонията се проведе в присъствието на краля на Мароко Мохамед VI.

Полет от Израел до Мароко постави начало на нормализацията

Полет от Израел до Мароко постави начало на нормализацията

Двете страни се очаква да се подпишат под споразумения

В документа се отбелязва, че "Съединените щати признават суверенитета на Мароко върху цялата територия на Западна Сахара и потвърждава подкрепата си за предоставяне на автономия на региона на Сахара - ТАСС като единствената основа за справедливо и трайно уреждане на спора в Западна Сахара". За да улеснят напредъка към тази цел, Съединените щати ще насърчават икономическото и социалното развитие заедно с Мароко, включително в Западна Сахара и за тази цел ще отворят консулство в Западна Сахара, за да подобрят икономическите и търговските възможности на региона," - подчерта се в съвместната декларация.

Припомняме, че по-рано първият пътнически самолет с директен полет от Израел до Мароко кацна в Рабат, което е част от споразумението между двете държави за нормализиране на отношенията с посредничеството на САЩ.

Тази година Мароко е третата арабска страна, която нормализира отношенията си с Израел с посредничеството на САЩ. Другите две са Обединените арабски емирства и Бахрейн. Судан обяви, че ще ги последва.

Русия нахока САЩ за признаването суверенитета на Мароко над Западна Сахара

Русия нахока САЩ за признаването суверенитета на Мароко над Западна Сахара

Това противоречало на международното право

Споразумение открива директни въздушни връзки, свързва финансовите системи и отменя визите за дипломати.

Израел и Мароко също ще отворят дипломатически представителства. Мароко затвори офиса си за свръзка в Тел Авив през 2000 г., когато започна Втората палестинска интифада.