Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Судан ще започне нормализиране на отношенията с Израел. Това е третата страна през последните месеци, която затопля отношенията с еврейската държава с посредничеството на американците, пише "Таймс ъв Израел".

По време на телефонен разговор с премиера Бенямин Нетаняху, председателя на преходния военен съвет на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, премиера Абдала Хамдок Тръмп извика журналистите в Овалния кабинет и обяви, че Израел и Судан са постигнали мир.

Ние разширяваме мирния кръг толкова бързо под вашето лидерство, се обърна Нетаняху към Тръмп, който отвърна, че много, много неща ще последват.

Споразумението, което ще задълбочи отношенията на Судан със Запада, е сключено след обещание на Тръмп да премахне северноафриканската страна от списъка с държави, които спонсорират тероризъм, ако изплати компенсации на американските жертви при терористични атаки.

"От 3 "Не" до 3 "Да", написа в "Туитър" израелският посланик в САЩ Рон Дермер. През 1967 г. арабският свят обяви в суданската столица, че няма да признава, няма да преговаря и няма да обявява мир на Израел.

Днес Судан се присъедини към ОАЕ и Бахрейн, които установиха дипломатически отношения с Израел през тази година.

По-рано днес Тръмп се подписа под заповед за премахване на Судан от списъка на Държавния департамент с държави, които спонсорират тероризъм. Американският лидер е уведомил Конгреса за този ход.

Судан е обещал да изплати 335 милиона долара компенсации на роднините на американските жертви на терористични атаки.