Първият пътнически самолет с директен полет от Израел до Мароко кацна в Рабат, което е част от споразумението между двете държави за нормализиране на отношенията с посредничеството на САЩ, информира АФП.

Джаред Къшнър, зет и съветник на президента Доналд Тръмп, бе на борда на самолета с израелския съветник по националната сигурност Меир Бен Шабат.

Оръжия за 1 млрд. долара продава САЩ на Мароко

Оръжия за 1 млрд. долара продава САЩ на Мароко

Сделката е за дронове

Двете страни се очаква да се подпишат под споразумение за откриване на директни въздушни връзки, свързване на финансовите им системи и споразумение за отмяна на визите за дипломати, каза израелски източник.

Тази година Мароко е третата арабска страна, която нормализира отношенията си с Израел с посредничеството на САЩ. Другите две са Обединените арабски емирства и Бахрейн. Судан обяви, че ще ги последва.

Русия нахока САЩ за признаването суверенитета на Мароко над Западна Сахара

Русия нахока САЩ за признаването суверенитета на Мароко над Западна Сахара

Това противоречало на международното право

Преди да отлети от летище "Бен Гурион" в Израел Къшнър подчерта, че споразумението между еврейската държава и Обединените арабски емирства вече откри търговски възможности пред двете държави.

Като част от споразумението между Мароко и Израел Тръмп изпълни дългогодишна цел на Рабат - подкрепи суверенитета над Западна Сахара.

Израел и Мароко също ще отворят дипломатически представителства. Мароко затвори офиса си за свръзка в Тел Авив през 2000 г., когато започна Втората палестинска интифада.

Тръмп: Мароко нормализира отношенията с Израел
Обновена

Тръмп: Мароко нормализира отношенията с Израел

Това е четвъртата арабска държава

Мароко е дом на най-голямата еврейска общност в Северна Африка, което от древни времена. В края на 40-те г. на миналия век в арабската държава имаше 250 000 евреи или 10% от населението, но много евреи се местят след създаването на Израел през 1948 г.

Около 3000 евреи остават в Мароко, докато Израел е дом на 700 000 евреи от марокански произход.

Въпреки че двустранните отношения са прекратени през 2000 г., търговският им обмен между 2014 и 2017 г. е в размер на 149 милиона долара.