Израел и Косово установиха дипломатически отношения. Косово призна Йерусалим за столица на еврейската държава, информира АФП.

На церемония в Йерусалим и Прищина, проведена онлайн, външният министър на Израел Габи Ашкенази и косовският му колега Мелиза Харадинай- Стубла се подписаха под съвместна декларация за установяване на отношения.

Ашкенази отбеляза, че е одобрил официална молба на Косово за отваряне на посолство в Йерусалим.

Израел сключи няколко споразумения за установяване на дипломатически отношения с арабски държави, включително с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Судан и Мароко. Тези договори, наричани Авраамовите споразумения, предизвикаха критика от повечето мюсюлмански държави. Но арабските държави, участващи в договорите, поддържат мисиите си в Тел Авив. Тази позиция е съответствие със световния консенсус срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел, докато не бъде разрешен конфликтът с Палестина.

През септември Доналд Тръмп обяви, че организират среща на върха за сключване на споразумение между Сърбия и Косово, а също и за установяване на дипломатически отношения между Прищина и Израел. Но в крайна сметка стана ясно, че Косово ще признае Израел, а Сърбия ще последва Вашингтон и ще премести посолството си в Йерусалим.

До момента Сърбия не е изпълнила обещанието си, като някои коментират, че споразумението не е задължително.