Брюксел предупреди Прищина, че решението на Косово за откриване на дипломатическа мисия в Йерусалим подкопава перспективите за присъединяване на региона към ЕС, заяви във вторник в Брюксел официалният представител на външната политика на ЕС Петер Стано, цитиран от ТАСС.

"Тази новина е достойна за съжаление, тъй като е в противоречие с позицията на ЕС по отношение на Йерусалим. ЕС изхожда от това, че окончателно решение за статута на Йерусалим може да бъде взето само в рамките на палестино-израелските преговори. Всички посолства на ЕС остава в Тел Авив", коментира той.

Израел и Косово установиха дипломатически отношения

Израел и Косово установиха дипломатически отношения

Косово призна Йерусалим за столица на еврейската държава

"Косово се отклонява от задълженията си и ние с нетърпение очакваме връщането на Косово към тяхното изпълнение. Косово определи процеса на европейска интеграция като свой стратегически приоритет за осигуряване на по-добро бъдеще за своите граждани. В това отношение ЕС очаква от Косово поетапно да синхронизира своите политики и принципи с тези на ЕС. Ако Косово не изпълни тези условия, то не може да очаква да изпълни критериите за присъединяване към ЕС", допълва той.

В момента от 27 държави от ЕС, 5 не признават суверенитета на Косово и ако не го признаят, няма да може да се присъедини към ЕС.

Заплахата от забавяне на процеса на интеграция на Косово в ЕС не оказва особено влияние върху решенията на властите в Прищина при сегашните условия.

Белград недоволства от решението на Израел да признае Косово

Белград недоволства от решението на Израел да признае Косово

Той добави, че несъмнено решението ще окаже влияние върху отношенията между Израел и Сърбия