По-скоро правителството ще падне, отколкото новите мита. Това заяви Авни Арифи, съветник на косовския премиер Рамуш Харадинай и основен преговарящ със Сърбия за уебсайта Lajmi, цитиран от B92.

По-рано Държавният департамент на САЩ съобщи, че президентът Хашим Тачи се е срещнал във Вашингтон с американския държавен секретар Майк Помпео. 

Двамата са обсъдили и новите драстични мерки, които Прищина наложи върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. 

Помпео е настоял решението да бъде отменено и да се работи със съседските държави за деескалация на напрежението в региона. 

Междувременно, стотици косовски сърби протестираха в Митровица срещу въвеждането на митата. Според тях, това ще навреди на региона. 

Те скандираха "Срам" и "Спрете насилието в Прищина". 

Припомняме, че миналата седмица Косово увеличи със 100% митата на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. На вносните стоки задължително вече ще пише и "Предназначено за продажба в Косово". 

Целта на новите мерки е да се подпомогне вътрешното производство и да се защитят интересите на страната. Те са следваща стъпка след въведени по-рано по-ниски мита.

Косово вече наложи 10% мита върху стоките от тези държави с подобни аргументи, а миналата година - специални такси от 40 евро за тон брашно.

Косово увеличава със 100% митата на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

Косово увеличава със 100% митата на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

Прищина бе обвинена в започване на търговска война

Очаквано, засегнатите държави обвиниха Косово в започване на търговска война и нарушение на Централноевропейско споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА). В състава на ЦЕФТА влизат Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Сърбия и Черна гора. 

Европейският съюз също взе отношение по темата и призова Прищина незабавно да отмени решението си. Това се казва в изявление на шефа на външната политика на Съюза Федерика Могерини.