Косово увеличава със 100% митата на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. На вносните стоки задължително ще пише "Предназначено за продажба в Косово". Това обяви премиерът Рамуш Харадинай, цитиран от РИА "Новости". 

Целта на новите мерки е да се подпомогне вътрешното производство и да се защитят интересите на страната. Те са следваща стъпка след въведени по-рано по-ниски мита. 

Косово вече наложи 10% мита върху стоките от тези държави с подобни аргументи, а миналата година - специални такси от 40 евро за тон брашно. 

Сърбия обвини Косово в нарушение на ЦЕФТА

Сърбия обвини Косово в нарушение на ЦЕФТА

След въвеждането на такса от 40 евро за тон брашно

Европейският съюз също взе отношение по темата и призова Прищина незабавно да отмени решението си. Това се казва в изявление на шефа на външната политика на Съюза Федерика Могерини. 

Новите мита се въвеждат в нарушение на международни споразумения и трябва да бъдат отменени, се казва в изявлението. 

Белград по-рано вече обвини Косово в нарушение на Централноевропейско споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА). В състава на ЦЕФТА влизат Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Сърбия и Черна гора. 

В момента вносът на сръбски стоки в Косово възлиза на 14%, припомнят агенциите. 

Очаквано, Сърбия и Черна гора реагираха веднага на решенията на Косово и обвиниха в започване на търговска война. 

Могерини призова Сърбия и Косово към диалог

Могерини призова Сърбия и Косово към диалог

Александър Вучич и Хашим Тачи се срещнаха в Брюксел, но срещата завърши без конкретни резултати

Сръбският президент Александър Вучич коментира остро решението на Прищина за митата. Той предупреди, че то може да разпали регионален конфликт. 

Държавният глава призова косовските власти да отменят решението и ги обвини в безразсъдство. 

За момента Сърбия няма да въвежда ответни мерки. Това стана ясно след проведено извънредно заседание на съвета за сигурност. 

Мерките на Прищина обаче са пореден ход в конфликта между двете държави, който продължава до днес от обявената едностранно неависимост на Косово през 2008 година.