Делегацията на Косово при най-добри обстоятелства е готова да продължи преговорите с Белград, но след 10 декември няма да има повече никакви преговори. Това заяви в Прищина прессекретарят на делегацията на Косово Скендер Хисени.

10 декември е срокът, в който международната контактна група трябва да представи в Съвета за сигурност на ООН доклад за резултатите от преговорите.

Изявлението на Хисени е свързано с публикациите в косовски медии от днес, че в позицията на международната „тройка" от посредници са посочени 14 точки на „съприкосновение" между Белград и Прищина, които могат да станат основа за споразумение между страните, съобщава РИА Новости.

Тези точки, според появилата се информация, ще бъдат предложени за обсъждане на извънредния кръг от преговори, който ще се състои на 22 октомври във Виена. В предложението се предвижда в следващите три години Косово да съхрани тесни отношения с Белград.

В коментара си Скендер Хисени определя тези информация като „спекулация" и посочва, че делегация на Косово не е получавала подобна информация. Той потвърждава, че делегацията на областта твърдо стои зад идеята за независимост, идея, която е одобрена и от парламента.

Припомняме, че преди три дни Сърбия поиска преговорите за бъдещия статут на Косово да продължат и след обявения последен срок. Сръбският министър, отговарящ по въпросите за Косово, Слободан Самарджич заяви, че това е единственият шанс да се стигне до разрешаване на въпроса.

След сформирането на международната "тройка" по Косово преговорите по статута на областта започнаха по-интензивно.
В момента в Косово започва и подготовката за предстоящата предизборна кампания за изборите през ноември.